ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – “Naše medalje” (rukomet, fudbal)

Može se reći da su naši sportisti, do sada, bili izuzetno uspešni i na letnjim i na zimskim Olimpijskim igrama. Takmičići se pod zastavama nekoliko država (Kraljevine Jugoslavije, SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, Republike Srbije) osvojili su preko 100 medalja, a pored toga, ostvarili i zapažene sportske rezultate. Evo spiska medalja i imena sportista i selekcija koji su ih osvajali, u rukometu i fudbalu, počevši od prve osvojene 1948. godine u Londonu, pa do poslednje, osvojene 1988. godine u Seulu.

RUKOMET

Muška reprezentacija – zlato (1972. Minhen), Ženska reprezentacija – srebro (1980. Moskva), Muška reprezentacija – zlato (1984. Los Anđeles), Ženska reprezentacija – zlato (1984. Los Anđeles), Muška reprezentacija – bronza (1988. Seul)

Kuriozitet je da su, na Olimpijadi 1984. godine u Los Anđelesu, i ženska i muška rukometna selekcija, osvojile prvo mesto.

FUDBAL

Muška reprezentacija – srebro (1948. London), Muška reprezentacija – srebro (1952. Helsinki), Muška reprezentacija – srebro (1956. Melburn), Muška reprezentacija – zlato (1960. Rim), Muška reprezentacija – bronza (1984. Los Anđeles)

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.