ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – “Olimpijada u vreme Korone”

Kao što svi znamo, Olimpijske Igre u Tokiju, koje su trebale da se održe ove godine, pomerene su za sledeću i to za period od 23. jula do 8. avgusta, a sve zbog pandemije virusa Covid – 19. Kako je čovečanstvo primorano na suživot sa korona virusom, barem do pronalaska adekvatne vakcine, tako su se i profesionalni sportisti vratili svojim redovnim obavezama, a klubska takmičenja su nastavljena. Takva situacija optimistički deluje i kada je održavanje Olimpijskih Igara 2021. godine u pitanju. Sa druge strane, ako pomenuti virus i dalje bude cirkulisao svetskom populacijom, tokom trajanja Olimpijade, moraće da se poštuju propisane stroge preventivne mere, a sve u cilju očuvanja zdravlja sportista i, eventualnih, gledalaca. Tim povodom je održan sastanak na kojem su predstavnici Međunarodnog Olimpijskog Komiteta i Organizacionog komiteta Olimpijskih Igara u Tokiju dogovorili niz mera, kako bi samo takmičenje proteklo bezbedno, kako za same sportiste, tako i za tehničko osoblje. Otvarajući sastanak Tomas Bah, predsednik MOK-a je istakao da će predstojeće Igre biti jedne od najbolje organizovanih u istoriji, s obzirom na uslove. Takođe je dodao da će naredni period zahtevati maksimalnu fleksibilnost i kreativnost svih koji su uključeni u proces organizacije kako bi Igre bile što više prilagođene situaciji u kojoj se ceo svet nalazi izazvanoj virusom korona. Konkretne mere, koje će se, eventualno, primenjivati u Tokiju su podeljene u 7 grupa i odnosiće se na mere prilikom putovanja, fizičku distancu, zaštitu i čišćenje lične opreme, pripremu hrane i pića, testiranje, praćenje i izolaciju, kao i vakcinisanje.

Samo nekoliko dana kasnije, Tomas Bah se, i putem društvenih mreža, obratio svetskoj sportskoj javnosti i navijačima. Obraćanje prenosimo u celosti.

Ponovni početak sportskih nadmetanja izazvao je mnogo spekulacija i komentara širom sveta, i naravno, na društvenim mrežama. Zbog toga bih želeo da vam se lično obratim i uputim vas u to šta Međunarodni olimpijski komitet radi kako bi Olimpijske igre u Tokiju, kao i Zimske olimpijske igre u Pekingu bile što bezbednije za sve učesnike. Svakodnevno sarađujemo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, japanskim i kineskim zvaničnicima, kao i sa stručnjacima i naučnicima koji u laboratorijama rade na testiranju potencijalnih vakcina. Spremamo se za svaki scenario koji bi mogao da se dogodi za deset meseci u Tokiju i šest meseci kasnije u Pekingu. Rekao bih da imamo mnogo razloga da budemo optimistični. Razvijanje brzih testova na koronavirus, koji će biti još precizniji i davati rezultate u roku od 15 do 45 minuta, biće od velikog značaja. Vidimo obećavajući napredak i u razvijanju vakcina. Imamo čvrsta uveravanja od strane stručnjaka da će do kraja godine biti odobrena vakcina. To bi umnogome doprinelo sigurnosti, iako smo pokazali da možemo organizovati velike i kompleksne sportske događaje i bez vakcine.”

Predsednik MOK-a je obraćanje završio optimističnom porukom, upućenoj svima: “Ostanite samouvereni i imajte uvek na umu: Zajedno smo jači! Vidimo se u Tokiju i Pekingu!”

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.