ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Zanimljivosti 1

Tekst koji sledi predstavlja skup zanimljivih činjenica, događaja i anegdota koje su obeležile Olimpijske Igre, od antičkih vremena do danas, a za koje naši ljubitelji sporta nisu znali ili su ih zaboravili.

Samo 5 sportova nije izostalo ni sa jednih Olimpijskih Igara održanih do sada. To su: atletika, plivanje, gimnastika, mačevanje i biciklizam.

Do sada je samo šestoro sportista uspelo da osvoji jednu od medalja i na letnjim i na zimskim Olimpijskim Igrama.

Donja starosna granica za učešće na Olimpijskim Igrama iznosi 13 godina.

Rekorder po ukupnom broju osvojenih medalja na Olimpijskim Igrama je, američki plivač, Majkl Felps. Ima ih čak 28.

Samo su Velika Britanija i Francuska učestvovale na svim, do sada održanim, Olimpijadama.

Najstariji osvajač zlatne olimpijske medalje je Šveđanin Oskar Šon. Njemu je to pošlo za rukom davne 1912. godine, kada je ima tačno 64 godine i 280 dana.

Jedan od osnivača savremene indijske države, Mahatma Gandi je učestvovao na Olimpijskim Igrama, održanim 1932. godine u Los Anđelesu, ali ne u ulozi takmičara već kao novinar – izveštač.

Prvi tamnoputi dugoprugaš koji je osvojio maratonsku trku na Olimpijskim Igrama bio je Etiopljanin Abebe Bikila. On je to uradio bosonog!

Ni jedan belac, do sada, nije istrčao trku na 100 metara ispod 10 sekundi.

Iako je po broju ukupno osvojenih medalja, već nekoliko Olimpijada, među prve tri zemlje, Kina je svoju prvu olimpijsku medalju osvojila tek 1984. godine u Los Anđelesu.

NASTAVIĆE SE…

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.