ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Zlato odbojkaša u Sidneju

Pre tačno 20 godina naša muška odbojkaška reprezentacija je postala olimpijski pobednik. To se dogodilo na Olimpijadi u Sidneju 2000. godine. Ovo je, do sada, najveći uspeh našeg odbojkaškog sporta. Tu generaciju odbojkaša, kao i olimpijsku selekciju, činili su: Vladimir Batez, Slobodan Kovač, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Veljko Petković, Igor Vušurović, dok su trenerski tandem predstavljali selektor Zoran Gajić i dr Bogdan Sretenović.

S obzirom da smo važili za najozbiljnije favorite za zlatnu medalju, pripreme za takmičenje su shvaćene veoma ozbiljno. Bile su iscrpljujuće i trajale su gotovo tri meseca.

Pored izvanredno sprovedenih priprema olimpijski turnir je počeo loše. Naši odbojkaši su izgubili prve dve utakmice u svojoj grupi i to od glavnih rivala, Rusije i Italije. Međutim, kako je takmičenje odmicalo, polako je počeo da se isplaćuje prethodni mukotrpni rad. SR Jugoslavija je dobila sve utakmice do kraja turnira. Redom su pobeđivane reprezentacije SAD-a (3:0), Argentine (3:1) i Južne Koreje (3:2). Najneizvesniji i najteži meč, koji su naši odbojkaši dobili, bio je četvrtfinalni protiv Holandije (3:2). Dodatno rasterećeni ali i „puni“ samopouzdanja, „plavi“ su dominirali u polufinalu i finalu. Prvo su se revanširali Italijanima, a potom i Rusima, za poraze u grupnoj fazi takmičenja. Izabranici selektora Gajića su obe utakmice dobili maksimalnim rezultatom (3:0) i tako, prvi i do sada jedini put u istoriji, ovenčali našu odbojku olimpijskim zlatom.

Dok se intonirala himna „Hej Sloveni“ u čast naših odbojkaša, sportski komentatori širom sveta, koji su pratili finalnu utakmicu, bili su složni u jednom – NAJBOLJA ODBOJKA NA SVETU SE IGRA U JUGOSLAVIJI!

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.