“MALI ŠAMPIONI – KORONA 1:0” – Joga u doba korone

Kao što svi znamo, pandemija virusa Covid – 19, traje već skoro pune dve godine. U tom periodu, korona se pojavljivala u više „talasa“. Pre pojave vakcina protiv ovog smrtonosnog virusa, prva na udaru i najugroženija populacija su bili najstariji pojedinci (iznad 65 godina starosti), kao i oni sa takozvanim „pridruženim“ bolestima. Nakon obavljene vakcinacije pomenute grupe ljudi, u sledećem „talasu“ „na red je došla“ mlađa populacija (od 30 do 65 godina starosti). Kako je i ona, dobrim delom imunizovana, korona virus je, početkom 2021. godine, počeo da prokužuje još mlađe pripadnike, kako domaće, tako i svetske populacije (osnovce i srednjoškolce). Svedoci smo da, ove jeseni, sve više najmlađih (pa čak i novorođenčadi) oboleva od raznih bolesti izazvanih ovim „opakim“ virusom, koji, po svemu sudeći, „ne bira svoju žrtvu“.

Kroz seriju tekstova koji slede, pokušaćemo (našim sugestijama, ličnim primerima, mišljenjima lekara i medicinskog osoblja, mišljenjima sportskih radnika, statističkim podacima itd.) da utičemo, pre svega, na roditelje dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i na samu decu, da, poštovanjem osnovnih državno – propisanih epidemioloških mera, vrate svoje živote u „redovne tokove“. Pod „redovnim tokovima“, pre svega, podrazumevamo REDOVNO BAVLJENJE SPORTOM (rekreativno ili profesionalno) jer se, na taj način, najdelotvornije utiče na pravilan psiho – fizički razvoj mladeži ali se, sa druge strane, osnažuje njiho imuni sistem koji je, kao takav, otporniji na mnogobrojne virusne infekcije koje „vrebaju“ pa, samim tim, i na virus tipa Covid – 19.

Tekst koji sledi predstavlja kratki intervju vođen sa petnaestogodišnjim detetom, koje je, pre „doba korone“, počelo, a tokom korone nastavilo da se bavi Jogom – drevnom indijskom veštinom, koja doprinosi sazrevanju duha i tela kod onih koji je upražnjavaju. Ona će sa nama podeliti iskustva koja je stekla kroz ovu vrstu fizičke i mentalne aktivnosti. Poštujući lični zahtev i integritet deteta, u tekstu nećemo spominjati njeno ime i prezime.

Da li Vam upražnjavanje Joge pomaže u situaciji pandemije virusa Covid – 19, i na koji način upražnjavate istu, s obzirom na novonastale, a neuobičajene okolnosti?

Sada, u doba korone, kada je Zemlja započela svoju tranziciju sa nagoveštajima o brojnim i vekikim promenama u čitavom svetu u narednom periodu;  sada, kada nas pojedini mediji informišu selektivno i prilagođeno potrebnom scenariju, uteruju strah i vode u neizvesnost, kroz siguran i  jasan proces dehumanizacije, mi se moramo prilagoditi novim tokovima, ali na svoj način – osvešćivanjem svog unutrašnjeg bogatstva i radom na njegovom rastu i razvoju. To je jedini pravi put. Važno je da u svojoj slobodi izbora ne odaberem strah, već viši nivo frekvencije na kojoj se nalazim – od toga zavisi moj dan, zavisi moj život. Dobro je da sam, zajedno sa ostalim joginama iz moje i drugih grupa –  nastavila sa jogom prilagođeno, prvo preko Skyp-a, a onda i uživo u manjim grupama radi lakšeg i boljeg sprovođenja protivepidemijskih mera, od uvođenja vanrednog stanja do danas. Važno je da smo svi  zajedno, iako na nužno otuđen način, ali zajedno – nastavili da razmišljamo kroz jednu, ujedinjenu energiju, energiju univerzuma u malom. Važno je  da razmišljamo u terminima frekvencije i vibracije –  uvek, posebno i  najvažnije u sadašnjem trenutku.

Čime bi ste zaključili Vašu priču o Jogi?

Joga  upravo podrazumeva svako povezivanje sa smislom. Podrazumeva prihvatanje i razvoj  –  dobre misli,  dobra osećanja i dela, znači odbacivanje svih loših misli i osećanja. Znači promenu načina razmišljanja, koja vodi ka promeni osećaja, a koja dalje ide ka jačanju novog načina razmišljanja, itd. – znači lanac dobrih misli i emocija. Podrazumeva razvijanje viših principa etike. Joga je put do zdravlja i duhovne sreće: ogromna blagodet za telo, uvod i uvid u nepregledan prostor u sebi, povezivanje sa višim centrima svog svesnog i nesvesnog bića. 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.