“MALI ŠAMPIONI – KORONA 1:0” – Najbezbedniji i najrizičniji sportovi u doba korone

Kao što svi znamo, pandemija virusa Covid – 19, traje već skoro pune dve godine. U tom periodu, korona se pojavljivala u više „talasa“. Pre pojave vakcina protiv ovog smrtonosnog virusa, prva na udaru i najugroženija populacija su bili najstariji pojedinci (iznad 65 godina starosti), kao i oni sa takozvanim „pridruženim“ bolestima. Nakon obavljene vakcinacije pomenute grupe ljudi, u sledećem „talasu“ „na red je došla“ mlađa populacija (od 30 do 65 godina starosti). Kako je i ona, dobrim delom imunizovana, korona virus je, početkom 2021. godine, počeo da prokužuje još mlađe pripadnike, kako domaće, tako i svetske populacije (osnovce i srednjoškolce). Svedoci smo da, ove jeseni, sve više najmlađih (pa čak i novorođenčadi) oboleva od raznih bolesti izazvanih ovim „opakim“ virusom, koji, po svemu sudeći, „ne bira svoju žrtvu“.

Kroz seriju tekstova koji slede, pokušaćemo (našim sugestijama, ličnim primerima, mišljenjima lekara i medicinskog osoblja, mišljenjima sportskih radnika, statističkim podacima itd.) da utičemo, pre svega, na roditelje dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i na samu decu, da, poštovanjem osnovnih državno – propisanih epidemioloških mera, vrate svoje živote u „redovne tokove“. Pod „redovnim tokovima“, pre svega, podrazumevamo REDOVNO BAVLJENJE SPORTOM (rekreativno ili profesionalno) jer se, na taj način, najdelotvornije utiče na pravilan psiho – fizički razvoj mladeži ali se, sa druge strane, osnažuje njiho imuni sistem koji je, kao takav, otporniji na mnogobrojne virusne infekcije koje „vrebaju“ pa, samim tim, i na virus tipa Covid – 19.

Ministarstvo sporta Italije i Olimpijski komitet ove države (CONI) napravili su listu sportova po kategorijama rizika opasnosti od širenja zaraze virusa Covid – 19, koja se odnosi, kako na profesionalne sportiste, tako i na decu i omladinu koja se bave nekom vrstom sporta.

Lista se sastoji  od 387 sportskih disciplina koje su rangirane od 0 do 4, zavisno od rizika infekcije, koji sa sobom nose. Skala rizika 0 predstavlja nepostojeći rizik, 1 slab rizik, 2 srednji rizik, 3 veliki rizik, a 4 visoki rizik u odnosu na uslove za treniranje i takmičenja.

Sportovi koji ne donose gotovo nikakvu mogućnost zaraze su, uglavnom, individualni sportovi. Među njima, između ostalih, prednjače: neke atletske discipline, tenis, jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, streljaštvo i tako dalje.

Iako se mnogi kolektivni sportovi, na pomenutoj skali, kreću od druge do četvrte kategorije, vaterpolo je izuzetak. Ralzlog za tako nešto je činjenica da se ovaj sport odigrava u visoko hlorisanoj vodi (hlor izuzetno snižava koncentraciju i neutrališe prisustvo virusa Covid – 19).

Trećoj kategoriji pripadaju kolektivni sportovi kao što su: fudbal, ragbi, bejzbol i gotovo svi ostali, koji se održavaju na otvorenom.

Sa druge strane, “najopasniji” su oni kolektivni sportovi koji se odigravaju u halama, odnosno zatvorenim prostorijama. To su: košarka, odbojka, rukomet ali i sve vrste borilačkih sportova koji, po prirodi stvari, podrazumevaju mnoštvo kontakata među sportistima. Ne mali factor rizika predstavlja i publika u halama jer je, svaki gledalac, na žalost, potencijalni “rezervoar” virusa i, kao takav, mogući prenosilac istog.

NAŠ CILJ PREDSTAVLJANJA OVOG DOKUMENTA ODNOSNO LISTE, IZDATOG OD STRANE ITALIJANSKE VLADE, JE DA POMOGNEMO RODITELJIMA DECE OSNOVNOŠKOLSKOG I SREDNJOŠKOLSKOG UZRASTA, U ODLUCI DA IH, U OVIM IZAZOVNIM VREMENIMA, VRATE ILI PODSTAKNU NA BAVLJENJE SPORTOM I SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA ALI ONIM NAJBEZBEDNIJEG KARAKTERA.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.