MIKEC NAJBOLJI NA SVETU U DISCIPLINI VAZDUŠNI PIŠTOLJ

Srpskom olimpijcu Damiru Mikecu svečano je uručena „Zlatna meta“ za najboljeg strelca sveta vazdušnim pištoljem u 2022. godini.

Mikec je bodove skupljao osvajanjem medalja i visokim plasmanima na Svetskim kupovima Gran pri turnirima i Evropskom prvenstvu. Najznačajniji Mikecovi rezultati vazdušnim pištoljem u 2022. su zlatne medalje na Svetskim kupovima u Bakuu i Čangvonu.

ISSF pravi samo liste za pojedinačne olimpijske discipline. Međutim, sem u pojedinačnoj konkurenciji, velike uspehe je postigao i mnogo medalja ove godine osvojio u miks paru sa Zoranom Arunović. U neolimpijskoj disciplini – malokalibarski pištolj je osvojio zlato na Svetskom i bronzu na Evropskom prvenstvu.

Mikecu je priznanje uručeno na svečanosti održanoj u Kairu, po završetku Kupa predsednika. Trofeje su uručivali Lućiano Rosi, koji je pre nekoliko dana na Generalnoj skupštini, izabran za novog predsednika Svetske streljačke federacije (ISSF), i novi generalni sekretar Vili Gril.

U ostalim disciplinama na prvim mestama rang liste završili su –

muškarci – vazdušna puška, Rudraknš Patil (Indija),

MK puška trostav: Jon Herman Heg (Norveška),

MK pištolj brza paljba: Klemen Besago (Francuska)

žene – vazdušna puška: Ošen Miler (Francuska),

MK puška trostav: Džanet Heg Dueštad (Norveška),

vazdušni pištolj: Ana Korakaki (Grčka), MK pištolj: Doren Venekamp (Nemačka)

Sem Mikeca, među deset najboljih na svetskim rang listama se nalazi još troje srpskih strelaca. Zorana Arunović je drugoplasirana na listi najboljih takmičarki vazdušnim pištoljem. Teodora Vukojević drži sedmo mesto vazdušnom puškom, a Lazar Kovačević je deseti istim oružjem u muškoj konkurenciji.

TEKST I FOTO – STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE