Najmlađi srpski trener reprezentacije

Najmlađi srpski košarkaški trener Goran Vučković, koji sa samo 26 godina veoma uspešno predvodi Radnički sa Crvenog krsta, izjavio je da želi da napreduje korak po korak i da mu je veliki podstrek što je angažovan u stručni štab juniorske reprezentacije.

Vučković priznaje da njegova primarna želja nije bila da bude trener, ali da je odlučio da sedne na klupu nakon što je posle povrede kolena morao rano da prekine igračku karijeru.

Već tri sezone predvodi “krstaše”, prošle godine uveo je tim u Drugu ligu, gde su trenutno na četvrtom mestu, posle osam godina odveo je ekipu na završni turnir “Kupa Radivoja Koraća” u Nišu, a prethodno je osvojio trofej na turniru “Slobodan Piva Ivković”, gde je proglašen za najboljeg trenera.

Ekipa Radničkog sastavljena je od igrača kojima košarka nije primarna, to su momci koji su studenti i koji imaju druge poslove van košarke, a Vučkovič je upitan i koliko je teško biti autoritet takvoj ekipi.

“Tek pred Kup javnost je saznala da je naš tim sastavljen od takvih pojedinaca. Dok radimo, mi ne razmišljamo o tome. Trudimo se maksimalno da iz njih izvučemo što profesionalniji odnos. Najteži deo posla je uklopiti se sa njihovim obavezama i imati razumevanja za njihovu koncetraciju na treningu. Tada mi treneri spustimo kriterijum, jer moramo da imamo razumevanja, pošto su oni ceo dan imali ppredavanja, kolokvijume ili su radili … Najteže je u toj priči pronaći balans između trenerskih zahteva i njihovih realnih mogućnosti u trenutku. To nam nikada nije bio alibi, ni kada nešto nije dobro, niti da se uzdižemo zbog te činjenice kada ostvarimo neki uspeh”.

Sve ono što je uradio sa “romantičarima sa Krsta” bilo je dovoljno da dobije poziv od selektora juniorske reprezentacije Srbije Zorana Lukića da bude deo stručnog štaba kao pomoćni trener.

Kada se podvuče crta na osnovu svega urađenog, 26-godišnji trener ističe da su postavljeni ciljevi ispunjeni i da sezonu smatra uspešnom.

Pripremila: Marina Damnjanović Nackov