PIKSI: “Napašćemo Portugalce”

Fudbalska reprezentacije Srbije se, posle uspešnog starta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo (pobeda nad Republikom Irskom, 3:2), priprema za meč sa Portugalom (27. mart), koji se igra na stadionu “Rajko Mitić”. Naš selektor, pa i svi reprezentativci, predstojeći duel sa aktuelnim evropskim prvakom dočekuju u odličnom raspoloženju i “puni” samopouzdanja. O tome svedoče i reči Dragana Stojkovića, koje je izneo na konferenciji za medije pred pomenutu utakmicu, a koje prenosimo u celosti.

Ključna utakmica?

” Bez obzira na ime protivnika, fokusirani smo na našu igru, taktiku i na ono šta mi možemo da uradimo. Sastav ne mogu da kažem, biće drugačiji od prvog meča, a pretpostavljam da će i Portugal igrati drugačije od meča sa Azerbejdžanom. Ovo nije ključna utakmica, jer ovo je jedna u nizu u daljem toku kvalifikacija i ne mislim da je presudna.”

Fokusiranost na utakmicu?

” Što se nas tiče, mi se nećemo predati. Ta reč ne postoji kod nas. Nemojte to da mislite. Mi taj meč gledamo kao veliki izazov i verujemo da svojim znanjem i kvalitetom i te kako možemo da pariramo tako jakoj ekipi kao što je Portugal. Nema velike razlike u pripremi meča. Što se mene tiče, a i igrača, svi smo dobro raspoloženi i mirni. To je dobar predznak da ćemo biti spremni za sutra u 20.45.”

Pobeda nad Republikom Irskom kao olakšanje?

” Važno je kada startujete sa pobedom, a mi smo uspeli to posle teške utakmice. Sa psihološke strane može da znači za mir, ali ne razmišljamo o tome već samo o Portugalu. Fokusirani smo na njih, to je nova utakmica, potpuno drugačija, potpuna drugačija igra i tim. Stalno potenciram na kolektivnom duhu, a to je snaga našeg tima i igrači su počeli da veruju to. Sutra ćemo se truditi da kao tim odgovorimo izazovu.”

Na pobedu u svakom meču?

“Želim da ubedim moje igrače u to da mogu da pobede bilo koga na ovom svetu, bez obzira na to ko je protivnik. Takvu ekipu želim da vodim, a oni me prate i veruju u to u šta ja verujem!”

Vlahović ili Mitrović u startnoj postavi (slatke muke)?

” Nikada nisam na slatkim mukama, uživam u ovom poslu i kreativnosti. Možda obojica, možda ni jedan i drugi, možda uđu u drugom poluvremenu, nije fer da pričam o tome ko će igrati. Nemam šta da krijem, ali neka to ostane između nas. Portugalci mogu njima da prenesu ovo i oni da budu spremni. Šalu na stranu, biće to sastav koji će izgledati dobro na terenu i dati sve od sebe! Ova utakmica će biti prava uživancija i totalna različita utakmica od Irske i Azerbejdžana, uz svo poštovanje prema njima. Sutra će biti dan lepog fudbala.”

Andrija Živković – “džoker” za Portugal?

” Pa to ne mogu da vam kažem, žao mi je stvarno. On je bio Portugalac, Grujić je Portugalac, Jović je bio Portugalac. Ne mogu da pričam ko će dobiti šansu, a ko ne. Radujemo se utakmici dočekujemo velikog šampiona i to će biti otvorena utakmica. Ne pada nam na pamet da se branimo i da čekamo da nešto padne sa neba. Očekujem “fajt” otvoren, a da će ljudi uživati u toj fudbalskoj lepoti. Predaja u našem rečniku ne postoji!”