PIKSI o Tadiću i SMS-u ali i o Kolarovu, Ljajiću…

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, dao je ekskluzivni intervju “Mozzart sport-u”, pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Kataru. Prenosimo deo intervjua u kome Stojković iznosi svoje mišljenje o pozvanima, Sergeju Milinkoviću Saviću i Dušanu Tadiću ali i o onima kojih nema na spisku, Aleksandru Kolarovu, Luki Milivojeviću…

Prethodni selektor, a i dobar deo fudbalske javnosti, smatra da Tadić i Milinković Savić ne mogu da igraju zajedno. Da li vi delite to mišljenje?

“Zašto ne mogu, ne vole se (smeh)? Ma mislim da svaki dobar fudbaler može da igra. Igrač se ogleda u svojoj fudbalskoj inteligenciji. I njegovi kvaliteti se ogledaju u tome koliko daje za kolektiv, za tim. Tu ne postoji prostor da budeš sebičan. Da ja dam danas gol i završim priču, a to što 89 minuta igram katastrofa, to nema veze. To je pogrešno razmišljanje. Čuo sam tu priču da njih dvojica ne mogu zajedno, ali mislim da mogu, samo zavisi u kom sistemu, gde, kako… Mislim da su različiti igrači. Tadić je više kreativac, iskusan igrač, Milinković Savić je strahovit potencijal, visok, šuterski raspoložen, u skoku dobar, dobro obavlja posao između dva šesnaesterca. E, sad, šta je enigma za mene? Zašto ga nisam video da u reprezentaciji igra dobro, onako kako javnost i svi mi očekujemo? Klub je jedno, a reprezentacija nešto drugo i on je svestan toga, da mora da pruži više u reprezentativnom dresu, bar je to moje mišljenje. Krenućemo da se družimo, pa ćemo da vidimo gde su ti problemi. Mislim da on može mnogo više. Kao i Tadić. Mnogo, mnogo više nego što pruža. I na tu temu ću da razgovaram sa njima. Moj utisak, gledajući sa strane, po onom što sam video je da oni moraju i mogu mnogo više da daju za Srbiju.”

Zašto na spislu reprezentacije nema iskusnih i, do sada, standardnih reprezentativaca, Kolarova, Ljajića, Milivojevića, Maksimovića?

“Kolarova i Ljajića poznajem, Milivojevića i Maksimovića ne, ali da odmah ovde raskrstimo: ništa ovde nije lično. Apsolutno nemam ništa protiv njih. Mislim da je vreme za neke promene, ne da bi oni otišli, nego da bi se ubrizgala svežija krv, da se mladosti da šansa. Ubeđen sam da su na spisku jako talentovani momci i da će oni vratiti to na najbolji mogući način. Ne verujem da sam se negde prevario. Niti je iko na spisku zato što poznajem njegovog ujaka ili da mi je neko rekao da ga pozovem. Ovo je isključivo moj izbor i niko se nije mešao u to. U ovom momentu računam na ovu grupu igrača. Sve ih cenim, nikad nisam rekao da nekog neću pozvati, ali to je objašnjenje. Niko mi nije rekao da nekog sklonim, to nema šanse, to ne može kod mene da prođe.”