PIKSI prvi put pred novinarima

Dragan Stojković, novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije, odgovarao je na pitanja novinara, a pred prvo okupljanje reprezentacije u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje se, naredne godine, održava u Kataru.

Ko će se odazvati pozivu?

” Svi igrači koju su na spisku će se odazvati na poziv, imam takve informacije.”

Republika Irska?

“Mi smo naravno kao ozbiljan tim i stručni štab, analizirali sve protivnike, akcenat je na Republici Irskoj. U pitanju je kvalitetan tim, a mi moramo da budemom fokusirani na našu igru i naravno – očekujem da pobedimo.”

Taktika?

” Imam u glavi formaciju, ali sistem nije važan, nego principi ofanzivnog i defanzivnog fudbala. Najbolje utakmice smo igrali sa trojicom u liniji, protiv Rusije i Norveške, zašto bismo onda bežali od toga?”

Mitrović, Jović, Vlahović?

” Mitrović mora da povrati samopouzdanje, malo je igrao zadnjih par meseci, ali sam ga ipak stavio na spisak. Pitali su me ljudi zašto ga zove, kad ne igra, “u nokdaunu je, promašio je penal protiv Škotske”, ali ja verujem u njega. Lepo zvuči tandem Jović – Mitrović. Probaćemo verovatno tu kombinaciju. A možda i Vlahović sa njima, to bi bilo fenomenalno, javnost bi bila oduševljena.”

Nedisciplina i nadobudnost igrača?

” Recite mi samo koja trojica i svi odmah idu kući. Samo mi dajte imena i fakat da je to što rade na pogrešan način. Obećavam vam da će odmah sa torbom da se vrate kući. Ima puno neistina i tračeva. Svi koji su bili ranije i koji su sada sigurno poseduju taj patriotski duh u sebi. Ne verujem da ima u njima kalkulacija da hoće ili neće da igraju. Bilo je nekih stvari i pitanje je da li su neki stvarno bili povređeni ili su se čuvali za klub. To neće smeti da rade. Tu ću biti vrlo rigorozan. Ako neko i pokuša to da uradi, u svoju korist, a na uštrb reprezentacije. Ali, računam na njihovu inteligenciju. A nedisciplina se neće tolerisati i može da se zove kako god hoće. Voleo bih da mi date ime i održaću svoju reč, odvešću ga sam do aerodroma.”

Domaći fudbal?

” Domaći fudbal nije na nivou na kojem treba da bude. Džaba vama moderni stadioni, dobri tereni i reflektori, jer ne igraju oni fudbal, već igrači, “večiti rivali” odskaču, ostali su tu negde.”

Kapiten?

” Saopštiću to igračima u ponedeljak pre večere. Ali, kapiten nije bitan, već kolektivni duh!”

Reprezentacija Srbije 24. marta igra sa Republikom Irskom, 27. marta sa Portugalom, a 30. marta sa Azerbejdžanom.