SEDAM MEDALJA SRPSKIH BOKSERA U MARIBORU

Svetska bokserska turneja u organizaciji Međunarodne boks federacije (IBA) imala je sjajnu premijeru na takmičenju koje je kategorisano kao borba za srebrni pojas i koje je održano u Sloveniji. Novi format, novo takmičenje okupilo je boksere sa svih strana meridiana, među kojima su bili i aktuelni nosioci medalja sa Svetskog prvenstva održanog u Beogradu 2021. 

Turniri Svetske bokserske turneje biće klasifikovani u četiri kategorije: turniri za dijamantski pojas, zlatni pojas, srebrni pojas i bronzani pojas. Na premijernom takmičenju čiji je domaćin bio Maribor sa turnirom serije Silver Belt od 19. do 29. oktobra 2022. selekcija Bugarske je zauzela prvo mesto u poretku medalja sa osvojene četiri zlatne medalje, Jermenija je bila vicešampion, a njihovi reprezentativci su osvojili devet medalja u Sloveniji, uključujući tri titule.

Devetnaest boksera osetilo je slast velike pobede i zlatne medalje oko vrata osvojivši i važne i vredne bodove u novom IBA Svetskom sistemu rangiranja.  Zlatne medalje u Mariboru iskovali su reprezentativci Srbije, Jermenije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Mozambika i Španije. Za pobedničko postolje Srbije u Mariboru pobrinuli su se aktuelni šampion Evrope Vahid Abasov i Pavel Fedorov, srebro je osvojio srpski reprezentativac Tamir Galanov, dok su bronze doneli Omer Ametović, Almir Memić, Sadam Magomedov i Artjom Agejev.

“Na debiju Svetske bokserske turneje u Mariboru boje Srbije branili su Abasov, Ametović, Memić, Mogamedov, Fjodorov, Agejev, Mirončikov i Galanov. Osvojeno je sedam medalja, od toga dve zlatne. Ponosni smo izdanjem i zalaganjem naših momaka. Novi format takmičenja koje je svoj start imalo u Sloveniji kako u muškoj tako i ženskoj kategoriji, pokazao se kao sjajan potez Međunarodne bokserske federacije. Ova takmičenja koja će biti česta imaće veliki značaj za sve boksere iz celog sveta, jer će učešćem na njima proveravati sami sebe, sopstvene snage, psiho-fizičko stanje, posebno uoči najvažnijih prvenstava, to su Svetsko, Evropsko kao i kvalifikacije za Olimpijske igre, kao i same OI koje nam kucaju na vrata. Prezadovoljan sam ostvarenim u Mariboru, turnir je možda trebalo da traje kraće, ali je došao u odlično vreme kada počinje ciklus priprema za novu sezonu. Momci su pokazali da imaju srce, da su vredni i da imamo budućnost za dalje uspehe u narednoj godini” – istakao je selektor srpske muške boks selekcije Srbije Milan Piperski.

Revolucija u svetu boksa pokrenuta je kroz Svetsku boksersku turneju.

“Odlično takmičenje, sjajna ideja IBA, nešto što je bilo neophodno za olimpijski boks. Smatram da će doneti mnogo toga dobrog, da će nas sve uvesti u jednu konstantu, da neće dozvoliti oscilacije ili će nam ukazivati na njih što će se videti prvim kiksom na nekom od takmičenja. Onaj ko bude želeo da je u konstanti taj će na svim turnirima koji slede biti spreman za medalje, što je i cilj svih nas. Predano radim na tome da budem u tom ritmu, da nastavim ono što sam ostvario u Evropskom šampionatu u Jerevanu, kao i sada u Mariboru, a to je osvajanje zlata. Moje misli su fokusirane na to da osvojim medalju u Uzbekistanu na Šampionatu sveta 2023, a zatim da se nađem u finalu Olimpijskih igara u Parizu, u finalu koje će biti održano na terenima Rolan Garosa, čuvenog teniskog hrama u kome je Srbiji pobedu doneo Novak Đoković, isto i ja želim i verujem u to” – zaključio je zlatni bokser Evrope i Srbije u olimpijskoj kategoriji 63.5 – 67 kg Vahid Abasov.

FOTO: BSS