SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – ZORAN MOKA SLAVNIĆ

(28.12.2022) – Zoran Moka Slavnić autentični je Beograđanin rođen 26. oktobra 1949. godine.

Potiče iz radničke porodice, otac je bio šofer, a majka domaćica. Detinjstvo mu se odvijalo u centru grada kod Saborne crke i u velikom dvorištu škole „Braća Ribar“. Svesno je izabrao da se bavi košarkom bez obzira što je trenirao rukomet, boks, odbojku, atletiku, plivanje i stoni tenis.

Posle osnovne škole završio je srednjotehničku Saobraćajnu školu u Zemunu, a potom i višu školu, smer spoljna trgovina.

Za Crvenu zvezdu je počeo da igra u mlađim kategorijama 1963. godine, a član prvog tima postao je četiri godine kasnije. U zvezdinom dresu je do 1977. godine odigrao 301. utakmicu i postigao 4014. poena.

Osmi je na večnim listama kluba po broju mečeva i poena. Jedan je od najboljih košarkaša u istoriji Crvene zvezde sa kojom je osvojio dve šampionske titule (1969. i 1972. godine) tri nacionalna kupa (1971, 1973.i 1975.) i Kup pobednika kupova 1974. godine.

Jedan je od retkih igrača koji ima zlatne medalje sa olimpijskih igara, svetskog i kontinentalnog takmičenja.

Evropskim zlatom se okitio tri puta: 1973. u Barseloni, 1975. u Beogradu i 1977. u Liježu. Svetsko prvenstvo je osvojio u Manili 1978, a olimpijsko zlato u Moskvi 1980.

Po završetku košarkaške karijere, kao trener vodio je Šibenku, Partizan, Jugoplastiku, Malagu, Zvezdu, Dafni, Huventud, Iraklis, Bamberg, Atlas. U Šibenki je dao prostor Draženu Petroviću, u Partizanu Saletu Đorđeviću, a u Jugoplastici Kukoču i Rađi.

Vodio je Crvenu zvezdu u dva mandata. Najbolja sezona mu je bila 1989/90. kada je sa Zvezdom igrao i finale kupa Jugoslavije i finale plej-ofa, ali je oba izgubio od Jugoplastike. Ostaće upamćeno i da je nagovorio legendu Partizana Dražena Dalipagića, da oproštajnu sezonu odigra u dresu Zvezde.

Dana 29. maja 2007. jednoglasnom odlukom svih članova upravnog odbora KSS Zoran Slavnić je izabran za prvog selektora Srbije. Pred Evropsko prvenstvo u košarci 2007. suočio se sa brojnim otkazima reprezentativaca, tako da je pored Gurovića, Jarića i Miličića, na prvenstvo poveo čak devet debitanata, koji će kasnije postati nosioci igre u reprezentaciji. Srbija je poražena od kasnijeg šampiona – Rusije, branioca titule – Grčke (nakon produžetaka) i Izraela, tako da je takmičenje završila u prvoj fazi.

Kuriozitet je da je i kao igrač i kao trener radio i u Zvezdi i Partizanu. On je uz čuvenog profesora Aleksandra Nikolića jedini kome je to pošlo za rukom.

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: PRINTSCREEN