“SRPSKI SPORTISTI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA” – Davor Štefanek

Mnogi srpski sportisti su proneli slavu našeg sporta i na najbolji mogući način reprezentovali našu državu na najznačajnijim sportskim takmičenjima širom sveta. Ipak, pored Svetskih i Evropskih prvenstava, najviše se pamte osvojena odličja i ostvareni rezultati na Olimpijskim igrama, koje predstavljaju svetsku smotru sporta, a održavaju se tek na svake četiri godine. U redovima koji slede Vam predstavljamo jednog od najuuspešnijih srpskih olimpijaca kada su u pitanju pojedinačni sportovi.

Davor Štefanek je bivši reprezentativac Srbije u rvanju grčko – rimskim stilom. Ovaj bivši profesionalni sportista je osvajač mnogih medalja na Svetskim i Evropskim prvenstvima, kako u juniorskoj, tako i u seniorskoj konkurenciji. Neki od najznačajnijih uspeha ovog rođenog Subotičana su dve bronzane medalje na Evropskim prvenstvima 2008. i 2012. godine. Svetski prvak je postao 2014. godine. Godinu dana potom, na Svetskom prvenstvu održanom u Las Vegasu, osvojio je još jednu medalju za Srbiju, ovoga puta bronzanu. Godine 2018. kompletirao je sve medalje na prvenstvima sveta, osvojivši srebro u Budimpešti. Imao je uspeha i na klubskom nivou jer je, kao član Rvačkog kluba Partizan, osvojio ekipno klubsko prvenstvo Evrope 2009. godine.

Međutim, vrhunac profesionalne karijere i ono po čemu će Štefanek ostati zlatnim slovima upisan u istoriji srpskog sporta, desio sa na Olimpijskim Igrama održanim 2016. godine u Rio de Žaneiru. U kategoriji do 66kg grčko – rimskim stilom, Davor Štefanek je postao Olimpijski pobednik. Ovaj ogroman uspeh našeg trofejnog olimpijskog sporta još više dobija na značaju ako se u obzir uzme podatak da je to bila prva medalja za naše rvanje posle 32 godine posta, ujedno i prvo zlato posle čak 40 godina ali i prva zlatna medalja u ovom sportu za samostalnu Srbiju. Put do zlata  počeo je ubedljivom pobedom na startu protiv Japanca Tomohira Inouea 9:0, potom je u četvrtfinalu savladao aktuelnog prvaka sveta Nemca Franka Šteblera 6:2, dok je u polufinalu “tuširao” Gruzijca Šmagija Bolkvadzea 7:0. Na kraju je, posle osnovnih 1:1, u finalnom meču savladao Jermenca Migrana Arutujnana.

Davor Štefanek je dobitnik i mnogih pojedinačnih priznanja, od kojih se izdvajaju sledeća: Najbolji sportista Grada Subotice (dva puta), Najbolji sportista Vojvodine (tri puta), Sportista godine po izboru RTV-a (dva puta), dobitnik Zlatne značke sportskog lista “Sport” (2014. godine), dobitnik Majske nagrade 2015. godine i Najbolji sportista po izboru USNS-a 2016. godine.

Davor Štefanke, ovaj 36-ogodišnji bivši uspešni sportista, trenutno obavlja  funkciju predsednika Sportskog saveza Srbije, na kojoj se nalazi od 2017. godine.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.