“SRPSKI SPORTISTI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA” – Jasna Šekarić

Mnogi srpski sportisti su proneli slavu našeg sporta i na najbolji mogući način reprezentovali našu državu na najznačajnijim sportskim takmičenjima širom sveta. Ipak, pored Svetskih i Evropskih prvenstava, najviše se pamte osvojena odličja i ostvareni rezultati na Olimpijskim igrama, koje predstavljaju svetsku smotru sporta, a održavaju se tek na svake četiri godine. U redovima koji slede Vam predstavljamo jednog od najuuspešnijih srpskih olimpijaca kada su u pitanju pojedinačni sportovi.

Jasna Šekarić je, bez sumnje, žena koja je najviše uticala na renome i popularizaciju našeg streljačkog sporta širom sveta. O tome govore njeni rezulatati sa najvećih svetskih i evropskih takmičenja, o kojima će biti reči u daljem delu teksta.

Takmičići se pod zastavama SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i, konačno, Srbije, Jasna je tri puta bila svetski prvak (Budimpešta 1987, Sarajevo 1989 i Milano 1994. godine). Evropski šampion je bila u četiri navrata (Mančester 1991, Budimpešta 1992. i 1996. i Beograd 2005. godine). Osvajač Kristalnog globusa, odnosno pobednik finala Svetskog kupa bila je pet puta (1988, 1990, 1996, 1997. i 2005. godine).

Ipak, s obzirom na važnost takmičenja, najveću pažnju zavređuju Jasnini ostvareni rezultati na Olimpijskim Igrama, čiji je učesnik bila čak šest puta. Evo i rezultata: Seul 1988. godine (zlato – vazdušni pištolj, bronza – malokalibarski pištolj), Barselona 1992. godine (srebro – vazdušni pištolj), Atlanta 1996. godine (4. mesto – vazdušni pištolj), Sidnej 2000. godine (srebro – vazdušni pištolj), Atina 2004. godine (srebro – vazdušni pištolj) i Peking 2008. godine (6. mesto – vazdušni pištolj). Ne treba zaboraviti da je Jasni Šekarić pripala čast da bude naš barjaktar na Olimpijskim Igrama u Pekingu 2008. godine, noseći zastavu Republike Srbije.

Pored medalja osvojenih za klubove i reprezentacije, Jasna Šekarić je dobitnik i mnoštva pojedinačnih priznanja. Nekoliko puta je proglašavana za najboljeg strelca Jugoslavije, Hrvatske, SCG i Srbije. Tri puta je proglašena za najboljeg strelca na svetu (1990, 1995, 2005. godine), a 2000. godine ju je Međunarodna sportska streljačka federacija proglasila za najboljeg strelca XX veka.

Jasna Šekarić je rođena u Beogradu 17. decembra 1965. godine, gde i danas živi i radi. Štreljaštvom je počela da se bavi u Osjeku. Ima dvoje dece i član je SK Crvena Zvezda.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.