U Olimpiji upaljen olimpijski plamen

Olimpijski plamen za Olimpijske igre u Tokiju, koje treba da budu održane ovog leta, upaljen je u drevnoj Olimpiji u Grčkoj bez publike.

Paljenje olimpijskog plamena, koje označava početak nošenja olimpijske baklje, održano je u prisustvu ograničenog broja delegata, zvaničnika i novinara, prenosi Kjodo. Epidemija koronavirusa primorala je organizatore da smanje obim ceremonije, kojoj je prisustvovalo samo 100 predstavnika Olimpijade, ali su otkazani i brojni drugi tradicionalni predolimpijski događaji.

Plamen je u Herinom hramu upalila grčka glumica Ksanti Georgiju, obučena kao visoka sveštenica, koristeći ogledalo i sunčeve zrake.Grčka šampionka u streljaštvu prva je ponela olimpijski plamen, čime je postala prva žena kojoj je pripala ta čast. Ona je plamen predala japanskoj atletičarki Micuki Nogući, pobednici maratona na Olimpijadi u Atini 2004. godine.

Nakon osam dana nošenja olimpijskog plamena kroz Grčku, plamen će 19. marta biti predat Japanu, na stadionu Panatinaiku u Atini, na kojem su 1896. godine održane prve moderne Olimpijske igre.  Baklja visoka 71 centimetar, koja nosi motiv japanskog trešnjinog cveta “sakura”, zatim će krenuti kroz ostelih 46 prefektura, da bi na kraju stigla u Tokio.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da su organizatori Olimpijade posvećeni tome da igre budu održane po planu, uprkos “teškim okolnostima” usled globalnog širenja virusa.

Pripremila: Marina Damnjanović Nackov