UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Fizičko vaspitanje dece 1

Razgovarali smo sa profesorima fizičkog vaspitanja u osnovnim školama širom Srbije. Oni su za naš portal izneli svoja mišljenja i zapažanja o tome koliko je i na koji način je aktuelna pandemija virusa Covid – 19 uticala na decu školskog uzrasta. Takođe su dali i svoje preporuke kako deca treba da se ponašaju i žive u doba korone, a da, pritom, ostanu fizički aktivna, što je preduslov i za njihov zdrav psihički razvoj.

Činjenica je da se deca manje kreću, da su, htela to ili ne, više vezana za kuću, za kompjutere, mobilne telefone jer, na taj način, prate nastavu. Kako će se to odraziti na njihov fizički razvoj?

Dobro znamo da je fizička aktivnost veoma značajna u dečijem uzrastu jer nedostatak iste može da proizvede različite probleme, kao što su: povećanje telesne mase, opuštanje mišića, probleme sa cirkulacijom, pogoršanje hroničnih oboljenja, ukoliko ih ima. Sa druge strane, na žalost, može da dođe i do psihičkih problema – blažih oblika depresija i anksioznosti. Znamo da je proteklih meseci nastava bila redukovana, bilo da se radilo o skraćenom modelu ili kombinovanom vidu nastave. To je, praktično, značilo da su deca svaku drugu nedelju bila u školi, a časovi su trajali po pola sata, što za sobom povlači zabrinjavajuću činjenicu da je obavezna fizička aktivnost, propisana planom i programom, deci bila smanjena za 50%. Opšte je mišljenje da, sa zdravstvenog aspekta, deca treba i moraju da vežbaju, pa makar i kod kuće. Samo na taj način njihov organizam može da nastavi sa pravilnim rastom i razvojem.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.