UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Fizičko vaspitanje dece 3

Razgovarali smo sa profesorima fizičkog vaspitanja u osnovnim školama širom Srbije. Oni su za naš portal izneli svoja mišljenja i zapažanja o tome koliko je i na koji način je aktuelna pandemija virusa Covid – 19 uticala na decu školskog uzrasta. Takođe su dali i svoje preporuke kako deca treba da se ponašaju i žive u doba korone, a da, pritom, ostanu fizički aktivna, što je preduslov i za njihov zdrav psihički razvoj.

Šta bi ste preporučili roditeljima u ovoj situaciji? Svi znaju da to nekim roditeljima napravi situaciju da im deca previše sede pored kompjutera i za mobilnim telefonom. Koje su to vežbe koje deca, posle dugog perioda sedenja i neaktivnosti, treba da rade, kako bi se vratila u formu?

To bi mogle da budu različite vrste vežbi. Na primer: vežbe jačanja i snage, kod kojih deca koriste sopstvenu težinu (sklekovi, čučnjevi, izdržaji, propadanja), uz pomoć nekih manjih opterećenja. Sa druge strane, to mogu da budu i neke vežbe ravnoteže – premeštanje ravnoteže sa jedne noge na drugu, pravljenje zvezde, korišćenje nekih elemenata pilatesa…Kada su u pitanju vežbe kondicije, gde mi organizam snabdevamo većom količinom kiseonika, to su: lagano trčanje u mesto, odnosno sve vrste aerobnih vežbi blažeg karaktera. Mi smo te programe vežbi i koncipirali da idu od lakših ka težim, kako bi deca postepeno prilagodila njima, posle neaktivnog perioda.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.