UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Nenad Stojanović – FK Bubamara – PRVI DEO

Nenad Stojanović, bivši golgeter Crvene zvezde i aktuelni trener u dečijoj školi fudbala i fudbalskom klubu „FK BUBAMARA 2010“, u intervjuu datom našem portalu, iznosi svoje mišljenje o tome kako i u kojoj meri je aktuelna pandemija virusa Covid – 19 uticala na dečiji i omladinski sport, kao i generalno na zdrav fizički i psihički razvoj deteta.

Svedoci smo da živimo u vremenu tehnološkog razvoja i njegovog izrazitog uticaja na psiho – fizički razvoj kod dece. Tableti, mobilni telefoni i ostali uređaji imaju i svoje pozitivne strane, ako se upotrebljavaju na pravi način i u razumnoj meri. Bez obzira što ja, u svom odrastanju i tokom detinjstva, nisam mogao da budem u kontaktu sa takvom vrstom tehnologije ipak ne odbacujem, apriori, njenu važnost. Međutim, u poslednje vreme, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, velika većina dece je počela da zloupotrebljava tehnološke novitete. Kako im je korona virus ograničio kretanje, oni gro svog vremena provode za kompjuterima, tabletima i mobilnim telefonima „surfujući“ na društvenim mrežama ili igrajući igrice. Time ozbiljno narušavaju, pre svega, svoje fizičko zdravlje. Statistike nam govore da je svako drugo dete u našoj zemlji gojazno ili ima, manji ili veći, fizički deformitet, što je posledica malo pre navedenog. Roditelji u tome imaju veliki uticaj jer im je najlakše da decu posle škole i završenih školskih obaveza „pošalju“ u sobu za kompjuter ili mobilni telefon umesto da im sugerišu da većinu slobodnog vremena provode napolju, na čistom vazduhu, u interakciji sa svojim vršnjacima. Moj sin igra fudbal, ćerka mi igra odbojku i ja, na svom primeru i na primeru svoje dece, želim da apelujem na druge roditelje da se povedu mojim primerom.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.