UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Neophodnost psihološkog treninga

Pandemija virusa Covid-19 ima veliki uticaj na promenu načina života celokupne svetske populacije. Ta situacija ne zaobilazi ni sportiste. Pored seniorskog, ona, i te kako, utiče i na omladinski pa i dečiji sport.

U situaciji potpune ili delimične izolacije, deca i omladina, pre svih, moraju raditi na jačanju svoje psihe –„ psihološkom treningu“.

S obzirom da ne mogu uobičajeno da se bave sportom, kod dece i omladine je prva na udaru motivacija. Postavlja se pitanje, kako je, iznova, pronaći, kada su ciljevi i planovi vezani za otkazana takmičenja „u magli“?

Naučno je dokazano da mentalni trening može mnogo da pomogne, pa i da kompenzuje ono što fizički ne može da se realizuje. U tu svrhu, možda, najbolje rezultate, po psihičku stabilnost, daje tehnika „vizuelizacije“. Ono što realno ne može da doživi, sportista treba u mašti da vidi. Na taj način on jača i svoj motivacioni aspekt, koji je važan preduslov za postizanje budućih rezultata.

Neophodno je istaći da, s obzirom na uzrast dece i omladine, koja nisu do kraja formirane ličnosti, izuzetno važnu ulogu i veliku odgovornost u procesu „psihološkog treninga“ imaju i na sebe treba da preuzmu, pre svih, roditelji, a potom i treneri.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.