UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Posledice Korona virusa na auto i karting sport – prvi deo

U seriji od dva teksta, koji slede na našem portalu, donosimo Vam intervju sa gospodinom Stanišom Lazarcem, predsednikom Sportskog auto i karting saveza Srbije. Gospodin Lazarac je za naš portal govorio o višestranom lošem uticaju pandemije virusa Covid – 19 na auto i karting sport, kako u našoj zemlji, tako i širom Evrope i Sveta. S obzirom da u kartingu egzistira i kategorija uzrasta od 6.5 do 14 godina, u prilici smo da sagledamo i sve uticaje korona virusa na ovu vrstu dečijeg i omladinskog sporta.

Slobodno se može reći da COVID- 19 nije imao samo velikog uticaja, već je dobrim delom odredio smer sezone u auto i karting sportu. S pbzirom da je ovo tehnički sport, treba reći da se uvođenje vanrednog stanja, vanredne situacije i drugih ograničaenja nije odrazilo na treniranje, pošto naši takmičari nisu bili ograničeni skučenim prostorom za trening, kao što je bio slučaj u kolektivnim sportovima. Istovremeno, imajući u vidu da su naša takmičenja usko vezana sa putovanjima na staze u zemljama u okruženju, imali smo velikih problema sa manje ili više strogim uslovima za ulazak u zemlje Evropske Unije. Zato su naši takmičari ostali uskraćeni za učešće na trci u Austriji, a posledica tog izostanka je direktno uticala na plasman u Šampionatu Centralnoevropske zone i Rotaks šampionatu Centralne Evrope. Sličan primer imali smo i sa automobiliostima, Dušanom Borkovićem, Milovanom Vesnićem, Nemanjom Milovanovićem i Zoranom Kastratovićem, kojima je, zbog restriktivnih mera, onemogućen odlazak na trku u Slovačku. U ovom slučaju ističem prilično konfuznu reakciju tamošnjeg Ministarstva sporta, koje nije imalo “usku” saradnju sa Ministarstvom zdravlja, kao što je bio slučaj na teritoriji Republike Srbije. Naime, SAKSS je čak i u ovakvim uslovima organizovao čak 20 međunarodnih takmičenja, gde je svim takmičarima iz inostranstva omogućeno učešće, uz poštovanje svih epidemiloško – protokolarnih obaveza zemlje iz koje dolaze i naše zemlje.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.