UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Pozitivna strana Interneta i društvenih mreža

Opšte je poznato da su deca i omladina najrevnosniji konzumenti mnoštva društvenih mreža. Ova činjenica veoma zabrinjava s obzirom da pomenuta aktivnost izuzetno loše utiče, kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje pomenute populacije. S obzirom da je proteklih meseci, izazvana pojavom pandemije virusa Covid – 19, na snazi bila potpuna ili delimična izolacija, to je „podgrejalo“ strahove odgovornih u društvu, da će trend „sedenja za računarom“ još više narasti. Da ne bude sve tako „crno“, pokazuje i sledeća činjenica.

Naime, mnogi treneri su se dosetili i, na društvenim mrežama, napravili razne programe vežbi i sportskih aktivnosti, namenjenih deci i omladini. To je ovima omogućilo da budu u aktivnoj komunikaciji sa trenerima i vršnjacima, a da u isto vreme provedu korisno određeni deo dana, radeći na svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Čest je slučaj da, pomenuti programi, uz obaveznu animaciju najmlađih, a pored fizičkih vežbi, sadrže i adekvatne planove ishrane.

Kao poseban benefit „on – line“ programa, javlja se i opcija slanja postignutih rezultata. Ona izuzetno pozitivno utiče na decu i omladinu jer, upoređivanjem sa drugima, doprinosi razvoju i održanju takmičarskog duha.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.