“VAKCINACIJA – NORMALIZACIJA” – Obavezna vakcinacija da ili ne?

Već skoro dve godine stanovnici čitave planeta žive u ‚‚novoj normalnosti‚‚ koja sa sobom povlači mnogo pitanja, a najčešće je ono oko koga se veliki broj građana deli u dva tabora: Vakcinacija da ili ne? Za sve one koji se dvoume  da li još uvek da prime vakcinu ili ne, lekari ih podsećaju na april 1972. godine kada smo zahvaljujući brzoj i masovnoj vakcinaciji uspešno savladali epidemiju variole vere.

Podsećaju, dalje da tada niko nije postavljao pitanja? Da li je ta vakcina dobra ili šta sve sadrži u svom sastavu?

Normalno je da čovek o svemu danas razmišlja, kada ima mnogo oprečnih informacija, potrebno mu je više vremena da odluči i prouči, koja je za njegovo zdravlje, ali i zdravlje njegovih najbližih najbolja opcija? Savremeni čovek danas razmišlja kako da preventivno deluje, raspituje se, čita, razmenjuje informacije ne bi li doneo  najbolje rešenje. U ovom trenutku najbolja odluka za svakog pojedinca jeste vakcinacija osim u izuzetnim slučajevima koji su vrlo retki.

Kad se odluče da prime vakcinu, građani razmišljaju koja bi bila najbolje rešenje za njih.

Stručnjaci su saglasni u tome da su sve podjednako dobre i da štite od  postojeće  epidemije.    

Veliki broj stanovištva do sada primio je Fajzerovu (američko-nemačku) vakcinu.Jedina grupa koja ne sme da primi ovu vakcinu protiv korone su mlađi od 16 godina, osobe sa teškim alergijskim reakcijama,koje mogu doživeti anafilaktički šok, to je burna reakcija imunosistema koja se u medicini opisuje  kao ‚‚opasna po život‚‚.

Sputnjik V (ruska vakcina) nije preporučena za mlađe od 18 godina, trudnice i hronične bolesnike.Vakcinu treba primenjivati oprezno kod hroničnih bolesti jetre i bubrega, izraženih poremećaja rada endokrinog sistema (šećerna bolest), teške bolesti hematopoetskog sistema, epilepsije, moždanog udara i drugih bolesti centralnog nervnog sistema, kao i kod bolesti kardiovaskularnog sistema, primarne i sekundarne imunodeficijencije, autoimunih bolesti, plućnih bolesti, astme, kao i kod pacijenata sa dijabetesom i metaboličkim sindromom, sa alergijskim reakcijama i ekcemima.

Sinofarm (kineska vakcina ) nije za trudnice, za mlađe od 16 godina, alergične osobe i ozbiljne hronične bolesnike.Ostale kontraindikacije uključuju akutne zarazne i neinfektivne bolesti, febrilnost (temperatura iznad 37),ozbiljnu hroničnu bolest, trudnoću i dojenje.

Najveći  broj naših sugrađana starosti preko 65 godina primio je ovu vrstu vakcine.

“Vakcina AstraZeneca trebala bi se, prema planu vakcinacije, koristiti samo za vakcinaciju građana između 18 i 64 godine”, navodi se u saopštenju Komisije za vakcine koja djeluje pri Državnom epidemiološkom institutu Robert Koch. Komisija je preporučila da se vakcina “bez ograničenja” može davati drugim dobnim grupama.

Fajzer i Moderna su RNK vakcine – to je novi pristup koji može neverovatno brzo da se razvije.Ubaci se sićušni deo genetski kod virusa u organizam i on počinje da proizvodi deo korona virusa na koji telo počinje da razvija odbrambeni sistem.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.