POBEDA KOŠARKAŠICA SRBIJE NA STARTU EVROPSKOG PRVENSTVA

(16.6.2023) – Na startu Evropskog prvenstva košarkašice Srbije pobedile su Tursku sa 71:63. Primetan je bio plan selektorke Marine Maljković da u odbrani zatvori Tijaru Mekavan, sjajnu Amerikanku i trećeg pika na NBA draftu 2019. godine koja je bila najveća pretnja po našu selekciju.

Nije Srbija dozvoljavala pas na snažnog centra. Često je bila udvajana Mekavan što je dovodilo do izgubljenih lopti Turkinja koje nisu mogle da se sastave na startu meča. Nažalost, nisu ni naše devojke briljirale u prvoj deonici. Slab procenat šuta za dva poena, kao i takođe dosta izgubljenih lopti uslovilo je da odemo na mali predah sa zaostatkom od 22:21, a na poluvremenu je ta razlika povećana na 37:33.

Sa nekom novom energijom je naša selekcija zaigrala u drugom delu igre. Primetna je bila veća i prepoznatljivija agresivnost u odbrani.
Nevena Jovanović je odlično trčala (što je Maljkovićeva i tražila u drugom delu igre), realizovala kontru, dok se u napadu raspucala i Ivon Anderson.Morala je Turska da juri prednost Srbije tokom četvrte četvrtine, a upravo je koncentrisana igra pred kraj bila i ključna da Srbija dođe do premijerne pobede na Evropskom prvenstvu!

Najefikasnija u redovima Srbije je bila Ivon Anderson 17 poena i pet asistencija, Jovana Nogić je dodala 12, a Maša Janković je zaokružila spisak dvocifrenih igračica sa 10 poena.

Kod Turske je Mekavan ubacila 12 poena, dok su Čakir, Uznun i Onur dodale po 10.

U prvoj utakmici naše D grupe košarkašice Mađarske pobedile su selekciju Slovačke sa 89:67 (16:12, 24:20, 15:21, 34:14).

U drugom kolu večeras od 20.45 u Ljubljani Srbija igra sa Slovačkom.

FOTO – SCREENSHOT