Noć velike tragedije u Briselu: Šta se dešavalo na stadionu posle terorističkog napada?

(17.10.2023) – Za teroristički akt u Briselu, prilikom koga su nastradala dvojica švedskih navijača koji su došli u glavni grad Belgije na kvalifikacioni meč sa domaćinima, reprezentativci Švedske su čuli posle prvog poluvremena, zbog čega su od UEFA odmah zatražili da se utakmica prekine.

“To su bile sulude informacije”, rekao je selektor Šveđana Jane Anderson, “Kuda ide svet? Svi smo veoma tužni zbog onoga što se desilo, suze su nam u očima. Želeo bih da izrazim saučešće rodbini nastradalih. Moja porodica je zabrinuta, kao i sve ostale. U ovom trenutku nije važno da li će meč biti odigran kasnije.”

Kapiten Mančester junajteda Viktor Lindelof pridružio se selekltoru.

“Belgija se već kvalifikovala, treba li još da igramo? Tokom poluvremena je odmah postignut konsenzus da se prekine. Kao kapiten preuzeo sam inicijativu. Razgovarao sam sa saigračima i Belgijancima, složili su se sa mnom. Sada je važno da su Šveđani bezbedni. Strašno je da ste u opasnosti jer nosite švedske boje.

”Dok su švedski igrači pričali sa medijima, nije bilo jasno kada će im biti dozvoljeno da napuste Hejsel.

“Ali, ovde se osećam sigurno. Ovo mora da je najbezbednije mesto”, dodao je Lindelof.

Izvršni direktor Fudbalskog saveza Belgije Manu Leroj objasnio je kako je vest o velikoj tragediji stigla do stadiona.

“Nekih 10-ak minuta pre početka dobili smo notifikacije da se u Briselu dogodio napad. Zatim smo odmah otišli u kontrolni toranj da proverimo situaciju, napravili smo plan i prilično brzo odlučili da nastavimo meč kako ne bismo pravili paniku, a onda smo iščekivali još detalja”, rekao je Leroj, “Na poluvremenu su neke od tih poruka stigle do Šveđana. Kontaktirali su nas. Njihv kapiten je tada bio u kontaktu sa našim kapitenom. Postalo je jasno da ne žele da nastave da igraju. Naravno da smo pristali na to. Ali morali smo da ostanemo na stadionu neko vreme da ne bismo rizikovali.”

Tada su počele da stižu informacije, ali i dezonformacije.

“Pogledali smo ih i u nekim slučajevima razotkrili (lažne vesti). Želite da budete sto posto sigurni. Bilo je veoma teško razlikovati istinu od fikcije. Ovo nema nikakve veze sa fudbalom, ovo je jednostavno čin terora. Sve vreme smo bili na vezi sa policijom i Vladom. Ovde u Briselu smo bili na četvrtom nivou (opasnosti). Zbog toga smo morali da sačekamo da situacija bude dovoljno bezbedna da napustimo stadion. Videćemo kakve su sportske posledice. Kako da nastavimo sportski je naša najmanja briga”, dodao je Leroj.

Inače, navijači su na stadionu ostlai do 4 sata posle ponoći, dok su svi hoteli, u kojima su bili švedski navijači, imali policijsku zaštitu.

IZVOR: MERIDIANSPORT.RS