LEBRON PRVI POSTIGAO VIŠE OD 40.000 POENA U NBA LIGI

(3.3.2024) – Verovatno najbolji košarkaš u 21. veku Lebron Džejms ušao je u istoriju kao prvi igrač koji je postigao preko 40.000 poena u NBA ligi.

Veteran koji je 30. decembra napunio 39 godina i koji je debitovao u dresu Klivlenda 2003. godine, trebalo je da postigne devet do 40.000 poena i to je učinio. Džejms je na kraju meč završio sa 26 poena i devet asistencija.

Na njegovu žalost, košarkaši Denvera slavili su u Los Anđelesa protiv Lejkersa sa 124:114, a u istorijskoj partiji najefikasniji sa parketa izašao je Nikola Jokić, sa dabl-dabl učinkom  od 35 poena, deset skokova i sedam asistencija, uz pomoć Majkla Portera Džuniora koji je postigao 25 poena i Džamala Mareja sa poenom manje.

Lebron je nagrađen loptom kojom je postigao taj koš, a posle meča, Jokić je priznao da je zvezda Lejkersa jednostavno priča za sebe. Pred početak meča, Nikola se našalio sa Lebranom rekavši mu “zaustavićemo te”. Zanimljivo je da Lebron nije postigao manje od deset poena na meču još od 2007. godine. Taj niz se protegao na više od 1.200 utakmica, a Jokić je bio svestan tog statističkog podatka.

Rekao sam mu, ‘uradio si to za 1.300 utakmica. Postigao više o deset poena. Mislim da je vreme da ti prekinemo niz. I nismo uspeli, zar ne? On je predobar“, nasmejao se Jokić. Srpski centar je dodao da je ono što je Lebron uradio prosto neverovatno.

Zadivljujuće je koliko godina igra na izuzetno visokom nivou. I kada pogledate zvezde košarke sada, ko bi stvarno mogao da ga dostigne? Teško je reći. Možda Entoni Edvards. Možda Luka Dončić, ako bude igrao dovoljno dugo da uradi to. Divno je deliti parket sa igračem poput Lebrona“, zaključio je Jokić.

Košarkaši Bruklina savladali su Atlantu sa 114:102.

Hoksi su ponovo ostali uskraćeni za usluge lidera tima, Treja Janga, koji se nalazi na pauzi zbog oporavka od povrede.

Mikal Bridžis je dominirao u pobedničkom sastavu sa 38 ubačenih poena, na koje je dodao još pet skokova i dve asistencije. Ispratio ga je Džonson sa 23 poena, dok je Šruder dodao 14. U redovima Atlante istakao se Bej sa 23 poena, kao i Marej koji je ubacio 20. Srpski reprezentativac, Bogdan Bogdanović, ostvario je učinak od 13 ubačenih poena, šest uhvaćenih lopti i jednog uspešnog dodavanja.

Majami je pobedio Jutu 126:120, a Nikola Jović je odigrao skoro 19 minuta i za to vreme postigao osam poena uz tri skoka i četiri asistencija.

Majami je do pobede predvodio Džimi Batler sa 37 poena, tri skoka i sedam asistencija, pratio ga je Bem Adebajo sa 23 poena, sedam skokova i tri asistencije. Batler je tako došao do rekorde sezone po broju poena. Kod Džezera, istakao se Kejonte Džordž sa 31 poenom, pratio ga je Lauri Markanen sa 25, a dvocifreni su bili Džon Kolins i Kolin Sekston sa po 18 poena.

FOTO – SCREENSHOT / YOUTUBE