PARTIZAN POSUSTAJE, ZVEZDA IMA +4 BODA

(17.3.2024) – Partizan je izvukao remi u večitom derbiju, ali je kiksnuo i na drugom vezanom meču posle toga, ovoga puta u Lučanima protiv Mladosti – 1:1.

Od samog starta je bilo vidljivo da će loš teren predstavljati problem za obe ekipe, pa su iz toga crno-beli prvi došli do šanse, kada se okliznuo čuvar Severine, ali je Holanđanin šutirao direktno u Stamenkovića.

Izuzetno iskusan sastav je izveo Tomislav Sivić, sa deset igrača preko 30 godina, koji se organizovano branio i pravio probleme najviše preko mladog Veličkovića. Upravo je bonus Mladosti prošao kroz sredinu i gađao, ali je dobro postavljen bio Jovanović. Isti igrač je imao i zicer posle proigravanja Pejovića, međutim signaliziran je ofsajd. Imao je i Partizan prilike posle šuteva Goha, Kovačevića i Baždara. Mladost je povela pred kraj poluvremena. Povukao je Veličković, odigrao na desnu stranu gde se našao Varjačić koji je uputio centaršut, a Bojić je skočio između Kovačevića i Stojkovića i savladao nemoćnog Jovanovića – 1:0.

U drugom poluvremenu beležimo pokušaj Natha i odbranu Stamenkovića, šut Veličkovića pored stative, zicer Frajdeja koji je neutralisao Jovanović i nekoliko akcija Kalulua. Pojačavao je Partizan napade kako se bližio kraj, pokušavao najviše kroz sredinu i kaznio Mladost za promašaje. Sjajno su iskombinovali Natho i Zahid, Norvežanin je ostavio loptu do Nikolića, koji je doneo izjednačenje gostima u 85. minutu 1:1. Probali su crno-beli da postignu i vodeći gol, ali bez uspeha.

Pred skoro 20.000 gledalaca Crvena zvezda je dočekala Radnički iz Kragujevca, deklasirala ga – 5:0 i što je važnije otišla na +4 u odnosu na Partizan.

Gelor Kanga je u 10. minutu prebacio loptu na drugu stativu, loša procena gostujućeg golmana i Marko Stamenić postiže prvi pogodak. Ubrzo je bilo i 2:0. Šerif Endiaje je centaršut sa boka završio udarcem petom i podsetio na potez Bruna Mezenge od pre desetak godina.

Slobodan Simović je već u 48. minutu morao van terena zbog drugog žutog kartona i Radnički je celo poluvreme igrao sa igračem manje. Svega nekoliko trenutaka po isključenju Simovića, Zvezda postiže i treći gol. Šerif Endijae je iskoristio pas Ivanića i postigao ukupno deveti, a šesti pogodak u Superligi ove sezone. Olajinka je u 68. minutu poslao loptu do Hvanga, koji uz dosta sreće vara Lekovića za ogromnih 4:0, da bi u 74. minutu Aleksandar Katai izdriblao gostujuću odbranu i pogodio za 5:0.

Javor je iznenadio Železničar u gostima i savladao ga sa 1:0 golom Stjuarta u 60. minutu.

Napredak je osvojio tri nova pobedom u Kruševcu nad niškim Radničkim 1:0. Strelac je bio Bastajić u 47. minutu meča.

Crvena zvezda je prva sa 65 bodova, Partizan ima 61, TSC 53, Radnički 1923 41, Čukarički i Vojvodina po 40, Mladost 37, Novi Pazar i Napredak po 35, Spartak 31, Voždovac 30, Javor 28, IMT 27, Radnički (N) 23, Železničar 22, Radnik 14.

Sledi pauza zbog nastupa reprezentacije, a prvenstvo se nastavlja 30. marta utakmicama 27. kola.

FOTO – NEBOJŠA MARTINOVIĆ / CNDP PHOTO