ZADAR NAPRAVIO IZNENAĐENJE U BEOGRADU I POSLE 12 GODINA SAVLADAO ZVEZDU U GOSTIMA

Košarkaši Zadra odigrali su najbolji meč od početka sezone i uspeli da savladaju favorizovanu Zvezdu u hali “Aleksandar Nikolić“ sa 98:96 u poslednjem meču šestog kola regionalne lige.

Plavi nisu slavili protiv crveno-belih u Beogradu još od 2010. godine. Od tog meča, sastali su se devet puta do sada i Zvezda je ubedljivo dobila svaki meč.

Startne petorke:

Crvena zvezda: Ilić, Petrušev, Lazarević, Vildoza, Nedović

Zadar: Šantelj, Drežnjak, Ramljak, Lakić, Jordana

Tromo, loše, iscrpljeno i mlako su izgledali izabranici Vladimira Jovanovića koji su uspeli da stignu Zadar u završnici meča, ali su na kraju kažnjeni za manjak energije i koncentracije.

Dobro je Zvezda počela večerašnju utakmicu. Serijom 6:0, sa dve trojke Nedovića i Lazarevića su crveno-beli razgalili malobrojnu publiku u hali “Aleksandar Nikolić”.

Međutim, od tog trenutka je Zadar krenuo da igra i odgovorio je serijom 8:0 na isti način. Drežnjak i Ramljak su pogodili po šut van linije 6,75 za preokret hrvatskog tima.

Veoma zanimljivo je da je Zvezda samo trojkama bila u stanju da proizvodi poene sve do pred tri minuta pre kraja prve deonice kada je Luka Mitrović prvi put pogodio za dva poena.

Nije Zvezda imala toliko napadačkih problema koliko onih defanzivnih pošto je Zadar do kraja prve deonice ubacio prvaku ABA lige 27 poena?!

Nastavili su se problemi za izabranike Vladimira Jovanovića i na startu druge četvrtine kada je trojku pogodio Antonio Jordana za 30:19!

Razigrao se ponajbolji košarkaš crveno-belih Luka Vildoza koji se napadački razigrao, proizveo seriju 5:0 i domaćin je malo prodisao.

Međutim, nije ni Zadar stajao. Generalno su svi u Zvezdi bili nekako smušeni sem Luke Vildoze. Hrvatski tim je odigrao verovatno i najbolje poluvreme u ABA ligi ove sezone i otišao je na veliku pauzu sa prednošću od 52:41!

Kako je Zvezda ušla u drugo poluvreme najbolje možda govori i činjenica da je trener Jovanović na jednom tajm-autu rekao igračima “da se vukljaju po terenu”…

Imao je Zadar i maksimalnih plus 19 u tom periodu (75:56), da bi potom Zvezda stegla odbranu u završnici treće četvrtine.

Ključnu ulogu je tu uradio Branko Lazić (a ko bi drugi) koji je pogodio za tri poena iz dobre odbrane, potom je i Nikola Ivanović bio precizan sa distance, a četvrtinu je okončao Ognjen Dobrić za kraj (75:66).

Ponovo se Lazić razigrao, povukao je Zvezdu i smanjio zaostatak na veoma pristojnih minus pet (80:75). Verovatno i ponajbolji igrač Zadra Drežnjak je odbio taj nalet crveno-belih.

Prava drama je usledila na manje od dva minuta pre kraja kada je Bentil pogodio trojku za (92:89), a potom je i Nedović izvukao dva penala i samo minus jedan za Zvezdu!

Ramljak potom pogađa sa linije penala nakon uhvaćenog skoka u napadu. Nedović je potom promašio za tri poena, da bi potom Arijan Lakić pogodio izuzetno težak šut kojim je praktično presudio šampionu ABA lige!