DENVER U VELIKOM FINALU NBA LIGE SA IZVRSNIM NIKOLOM JOKIĆEM

(23.5.2023) – Denver Nagetsi, predvođeni Nikolom Jokićem savladali su Los Anđeles Lejkerse u četvrtom duelu finalne serije Zapadne konferencije – 113:111 i plasarali su se u veliko NBA finale.

Imali su Lejkersi 15 poena razlike posle dve četvrtine. Srpski centar bio je miran, sa samo dva upisana poena u prvoj deonici, a onda se u Kaliforniji probudila uspavana, tripl-dabl zver i “dala metlu” Lebronu Džejmsu i drugovima.

U prvoj deonici je imao dva šuta, ali je razigravao saigrače i podelio šest asistencija. U drugoj deonici je dodao osam poena, a onda je preuzeo sve u svoje ruke i sa čudesnom košarkom, koja pomera granice razuma i ruši zakone fizike pokorio Lejkerse.

Sa 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija i Jokić je postao rekorder po broju tripl-dabla u plej-ofu jedne sezone (8).

Nije uspeo da parira Somborcu ni Lebron Džejms, koji je postigao 40 poena 10 skokova i devet asistencija. Dejvis je ubacio 21 poen, Rivs 17, a Šruder 13 poena.

Upravo je Džejms predvodio Lejkerse do velike prednosti u prvom poluvremenu. Jezeraši su zajvaljujući 31 poenu “Kralja” otišli na veliki odmor sa +15 (73:58).

U drugom poluvremenu Nagetsi su mnogo bolje zaigrali u odbrani, a Jokić je već sredinom trećeg kvartala stigao do svog osmog tripl-dabla u plej-ofu ove sezone i tako predvodio Denver do preokreta – 89:94.

Nisu Lejkersi tu položili oružja, ušli su u četvrtu deonicu sa serijom od pet poena i izjednačili rezultat, pa smo do kraja gledali neizvesnu utakmicu. Jokić je ipak, postigao fantastičnu trojku koja je prelomila meč, dok je Džejms promašio svoj šut za tri poena u završnici i tako ostavio ekipu Los Anđelesa bez poslednje nade da produži seriju – 111:110.

Denver Nagetse u finalu po svemu sudeći očekuje Majami Hit koji u finalu Istočne konferencije vodi protiv Boston Seltiksa 3-0.

IZVOR: MERIDIAN SPORT