Aleksandar Vučić: “Počivaj u miru, Kobi”

Kobi Brajant, njegova trinaestogodišnja  ćerka Đijana i još sedam osoba izgubilo je život nakon pada helikoptera u mestu Kalabasas u Kaliforniji. Prema navodima medija, kada se desila stravična nesreća, vreme je bilo izuzetno loše.  

Osmoro putnika i pilot  stradali su u padu letelice u nedelju ujutru po lokalnom vremenu. U inicijalnim izveštajima je navođeno da je petoro osoba bilo u helikopteru, da bi zatim iz policije saopšteno da je u padu letelice stradalo devetoro. Potvrđeno je da su živote izgubili Kobi Brajant, njegova 13-ogodišnja ćerka Đijana, trener bejzbola Džon Altobeli, njegova supruga Keri i ćerka Alisa, te košarkaški trener Kristina Moser. Brajant je rođen 1978. godine u Filadelfiji. Od 1996. do 2016. godine nastupao je za Los Anđeles lejkerse, sa kojima je osvojio pet NBA titula. Draftovao ga je Šarlot, ali je čitavu karijeru proveo u Lejkersima, koji su povukli dresove sa brojevima 8 i 24 koje je Brajant nosio. Kobi je dva puta bio najkorisniji igrač finala NBA prvenstva, jednom MVP regularne sezone, 18 puta učestvovao je na “Ol-star” utakmici, osvojio takmičenje u zakucavanjima, u dva navrata bio najbolji strelac lige. Sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država osvojio je dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.  Brajant je bio mnogo više od običnog košarkaša. Samo dve godine nakon što se penzionisao dobio je Oskara.  Zaslužio ga je tako što je oproštajno pismo, kojim je u novembru 2015. na događaju “The Player’s Tribune” objavio da će na kraju sezone završiti karijeru, pretvorio u crtani film koji je proglašen najboljim kratkim animiranim filmom.

Košarkaška planeta je i dalje u šoku, a brojne javne ličnosti u Srbiji odaju počast legendarnom Brajantu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da ga je izuzetno potresla vest o tragičnoj smrti Kobija Brajanta. Vučić je na svom Instagram nalogu na srpskom i  engleskom uz fotografiju poginulog košarkaša napisao:

“Bio je jedan od najboljih košarkaš na svetu. Za decu u Srbiji bio je uzor profesionalnog košarkaša. Počivaj u miru, Kobi.”

Posle vesti o smrti Kobija Brajanta i njegove ćerke oglasio se i generalni menadžer Sakramenta Vlade Divac.  Divac je izrazio veliku tugu zbog pogibije košarkaške legende.

“Kobi je zaista voleo košarku i svoju porodicu. Kada pomislim na njegovo neverovatno nasleđe, setim se njegovog takmičarskog duha i miliona širom sveta koje je inspirisao. Kao otac, gubitak Đijane je strašan. Moje najiskrenije saučešće Vanesi, njihovim kćerima i svima koji su deo njihove porodice.”- objavio je Vlade Divac.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković teško je podneo vest da je njegov prijatelj Kobi Brajant poginuo. Novak i Kobi imali su veoma dobar odnos i američki košarkaš je našem asu pomogao da prebrodi period pauze zbog povrede. ” Ti i tvoja ćerka ćete živeti zauvek u našim srcima. Ne postoje reči kojima bih opisao svoje saučešće porodici Brajant i svim porodicama koje pate zbog ove tragedije. Počivaj u miru, prijatelju”, napisao je Đoković.

PRIPREMIO:MIROSLAV NACKOV