ALEKSEJ SARANA BOLJI OD VESLIJA SOA, TEODORA INJAC REMIZIRALA SA POLINOM ŠUVALOVOM

(9.8.2023) – Dvoje preostalih srpskih predstavnika na FIDE Svetskom kupu u Bakuu danas je igralo prve partije četvrtog kola. U muškoj konkurenciji je od 203 igrača ostalo 32, a u ženskoj od 103 ostalo je samo 16.

Aleksej Sarana opravdava zvanje Šampiona Evrope za 2023. godinu. Danas je kao crni slavio protiv američkog velemajstora Veslija Soa. Vrlo brzo je Sarana preuzeo incijativu i svakim potezom povećavao svoju prednost. Sigurna i mirna igra tokom cele partije nije dozvolila Vesliju Sou ni promil šanse da bar izjednači poziciju. Vođstvo posle prve partije obećava i daje mnogo mogućnosti za pripremu za revanš partiju u kojoj će naš velemajstor voditi bele figure.

FOTO: ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE

Teodora Injac je za protivnicu imala veoma jaku šahistkinju iz Rusije, članicu ruske Zbornaje, Polinu Šuvalovu. Prednost rejting je na strani Šuvalove i samo iz tog razloga važi za blagog favorita. Partija je završena borbenim remijem. Ostaje blaga žal za odličnom pozicijom koju je Teodora stvorila tokom samog otvaranja. Kompjuterske analaze davale su prednost našoj šahistkinji. Nakon serije izmena, ušlo se u završnicu gde su raznobojni lovci odigrali ključnu ulogu i nerešen rezultat je bio neminovan. Sutra će Teodora imati crne figure.

FOTO: ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE

IZVOR/FOTO: ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE