BRONZA ZA SRPSKU MUŠKU EKIPU U TROSTAVU ZA KRAJ EVROPSKIH IGARA

(29.6.2023) – Srpska streljačka reprezentacija je na kraju svog učešća na Trećim Evropskim igrama došla do medalje.

Muški tim puškom, u sastavu Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Lazar Kovačević se danas okitio bronzom u ekipnom takmičenju u trostavu. Od odličja nije bila daleko ni ženska ekipa u istoj disciplini (Teodora Vukojević, Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović), zauzevši peto mesto.

Takmičarski dan su otvorile devojke. Ženska ekipa Srbije je u prvoj fazi kvalifikacija (u kojoj svaka članica tima gađa po dvadeset metaka svakim stavom) ubedljivo osvojila prvo mesto i plasirala se među osam najboljih. U drugoj fazi, srpskom timu je ponestalo i malo sreće. Pogodile su 872 kruga, isto koliko i četvrtoplasirana Ukrajina. Međutim, Ukrajinke su prošle u meč za bronzu zbog većeg broja pogodaka u „unutrašnji centar“.

Muška ekipa Srbije je u prvoj fazi bila peta, a u drugoj je imala sreće, za razliku od ženskog sastava. Tri ekipe, plasirane od trećeg do petog mesta su pogodile po 879 krugova – Norveška, Srbija i Nemačka, pa su odlučivali centri. Norveška je po ovom kriterijumu bila najuuspešnija, osvojila treće mesto i zajedno sa četvrtoplasiranom Srbijom otišla u meč za bronzu. Nemačka je ostala ispod crte.

U mečevima za medalje svaki od tri člana tima gađa iz jednog stava. Stručni štab Srbije, kao i trener Stevan Pletikosić su odličili da Milutin Stefanović gađa klečećim, Milenko Sebić ležećim, a Lazar Kovačević stojećim stavom. Posle svakog hica tim sa boljim ukupnim rezultatom dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. Meč se završava kad jedna ekipa skupi 16 poena.

Srbija je bolje počela, vodila je 4:0, 8:4 i 10:6. Onda su Norvežani u tri uzastopne serije bili uspešniji i prvi put poveli – 12:10. Tada je trener naše ekipe Stevan Pletikosić zatražio tajm- aut. Jednominutna pauza je urodila plodom. Posle nje, Srbija je ušla u dobar ritam, osvojila četiri poena za redom, ponovo preuzela vođstvo – 14:12 i došla na korak od medalje. Pred „meč loptu“ naše selekcije, norveški trener je pozvao tajm aut. Međutim, time nije poremetio ritam Srbije. Naš tim je u 14.seriji bio daleko precizniji od rivala i stigao do bronze pobedom od 16:12.

Zlato je osvojila Mađarska, ispred Češke.

Medalje najuspešnijim muškim ekipama puškom u trostavu dodelio je Nikola Marić, potpredsednik Streljačkog saveza Srbije i predsednik Stručne komisije, koji je u Vroclavu bio član sudijskog žirija za klasifikaciju rezultata.

Bronza je na kraju došla kao melem za ranu posle nekoliko plasmana u finale i ispuštenih šansi za medalje (četvrto mesto Damira Mikeca, šesto Teodore Vukojević, sedma mesta Zorane Arunović i muškog tima vazdušnim pištoljem osma pozicija miksa u trostavu Vukojević/Stefanović).

IZVOR/FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE