BRONZANA MEDALJA ZA LUKU BUDISAVLJEVIĆA NA ŠAHOVSKOM PRVENSTVU SVETA ZA JUNIORE

(2.10.202) – Velemajstor Luka Budisavljević je na upravo završenom Pojedinačnom prvenstvu sveta za juniore do 20 godine ovojio treće mesto i bronzanu medalju. Koliko je bilo neizvesno do poslednjeg trenutka najbolje govori podatak da su čak četvorica igrača imali po 8,5 poena (deoba 1-4. mesto) ali su odlučivali dodatni kriterijumi.

Po prvom kriterijumu (međusobni rezultat) su sva četvorica igrača opet bila ravnopravna. Drugi kriterijum (Buholc -1) je odlučio šampiona i 4. mesto, a za srebrnu medalju je odlučivao čak treći dodatni kriterijum (Buholc). Na kraju je
Luka Budisavljević zauzeo treće mesto u konačnom plasmanu. Odličan rezultat koji se dugo očekivao u srpskom šahu.

Poslednje kolo je u partiji do skoro golih kraljeva Luka Budisavljević igrao protiv francuskog velemajstora Mark Andrije Mauricija koji je postao juniorski šampion sveta. Partija je završena remijem u 48. potezu. Pokušavao je Luka da dođe i do pobede i titule juniorskog šampiona, ali francuski velemajstor je čvrsto držao remi poziciju koja mu je i odgovarala da ostane prvi na tabeli. Pre poslednjeg kola samo su njih dvojica imala po 8 poena.

Ovaj remi su iskoristili ruski velemajstor Nesterov (3. nosilac) koji igra pod FIDE zastavom i jermenski velemajstor Garibjan (13. nosilac). Oni su pobedama protiv Nimana (1. nosilac) i Svanea (2. nosilac) došli do takođe 8,5 poena. Nesterov je zahvaljujući boljem trećem dodatnom kriterijum u odnosu na Luku došao do srebrne medalje, dok se Garibjan morao zadovoljiti četvrtim mestom. Podsećamo da je Mauricio 4. nosilac, a Budisavljević 15. nosilac.

Ovogodišnje izdanje omladinskog prvenstva sveta se igralo u Meksiko Sitiju. Na muškom turniru učestvovalo je 150 igrača iz 53 države sveta, od čega 14 velemajstora, 29 internacionalnih majstora i 19 FIDE majstora. 

FOTO – ŠSS/FIDE