BRONZANA MEDALJA ZA TADEJA RISTIĆA NA 53. FIZIČKOJ OLIMPIJADI U TOKIJU

(19.7.2023) – Maturant i đak generacije Računarske gimnazije Tadej Ristić osvojio je bronzanu medalju na 53. Svetskoj fizičkoj olimpijadi (The International Physics Olympiad – IPhO) za učenike srednjih škola. Svetska fizička olimpijada održana je od 10. do 17. jula u Tokiju u Japanu.

Učestvovalo je 398 učenika iz 84 zemlje sveta.

Zahvaljujući uspesima na prethodnim takmičenjima iz fizike, Tadej je bio deo nacionalne ekipe Republike Srbije. Ekipu su činili i učenici Matematičke gimnazije Vuk Hip i Đorđe Parojčić, učenik Gimnazije u Kruševcu Tadija Jelesijević i učenik Prve kragujevačke gimnazije Sava
Todorović, koji su takođe osvojili bronzane medalje. Tadejev mentor prilikom priprema za takmičenje bio je saradnik u nastavi fizike u Računarskoj gimnaziji dr Branislav Cvetković.

Tadejevoj medalji na Svetskoj fizičkoj olimpijadi prethodile su četvrta nagrada i pohvala na Evropskoj olimpijadi iz fizike (EuPhO2023), kao i druga nagrada na Srpskoj fizičkoj olimpijadi i prva nagrada na Državnom takmičenju. Prethodnih godina Tadej je osvajao prve nagrade na Državnim takmičenjima iz fizike i matematike, a osvojio je i treću nagradu na Srpskoj informatičkoj olimpijadi.

FOTO – CET