CAS POTVRDIO KRIVICU KOLUBARE – ISTIČU U FUDBALSKOM SAVEZU SRBIJE, ALI IO BEZ ODLUKE O SUPERLIGAŠIMA U NAREDNOJ SEZONI

(21.7.2023) – Očekivala se odluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, na onlajn sednici, o startu i broju učesnika Superlige za narednu sezonu, ali ništa od toga.

– CAS je svojom odlukom 2023/A/9715 od 21. jula 2023. godine potvrdio pravo Fudbalskog saveza Srbije da štiti integritet fudbala i da po članu 83 Disciplinskog pravilnika kažnjava sve klubove koji učestvuju u neregularnostima. Istovremeno je potvrdio krivicu FK Kolubara za nameštanje utakmica u sezoni 2022/23.

Pomenutom odlukom po članu 83 DP FSS, CAS je izrekao FK Kolubara novu kaznu, nešto blažu od kazne koju su izrekli disciplinski organi FSS – 6 negativnih bodova.

CAS je navedenom odlukom odbio zahtev FK Kolubara da im se nadoknade troškovi postupka.

S obzirom na nove okolnosti uzrokovane presudom CAS, IO FSS će zajedno sa Zajednicom klubova Super i Prve lige u najkraćem roku doneti odgovarajuće odluke u interesu srpskog fudbala – piše u saopštenju sa sednice Izvršnog odbora, koji je usvojio set pravnih normativa pred početak sezone u takmičenjima seniora, mlađih kategorija i ženskog fudbala

Usvojene su Propozicije takmičenja u Kupu Srbije. U završnici najmasovnijeg takmičenja igraće po 16 klubova Super i Prve lige Srbije i pet pobednika takmičenja u okviru pokrajinskih, regionalnih i Fudbalskog saveza Beograda.

Predviđeno je i pretkolo sa pet utakmica, a za pobednika Kupa Srbije predviđena je nagrada od tri miliona dinara.

Fudbalski savez Srbije usvojio je i Propozicije takmičenja u Super i Prvoj ligi dama. Definisani su i pravni okviri Kupa Srbije u ženskoj konkurenciji. Srpska kuća fudbala snosiće u narednoj sezone troškove lica u prva dva ranga u ženskoj konkurenciji i baraža za popunu Super lige. Ista pravila važiće i u konkurenciji kadetkinja. Pobednik Kupa Srbije u takmičenju dama zaradiće 220.000 dinara, uz još 280.000 za plasman u finale.

Usvojene su liste delegata Mocart bet Super lige, takmičenja mlađih kategorija pod okriljem FSS i sudija Super i Prve lige dama.

Predsednik Sudijske komisije Dejan Filipović predložio je izmene Pravilnika o suđenju i sudijama i povratak na prethodna rešenja, aktuelna do pre tri nedelje. Predlog nije prošao, uz osnovnu primedbu protivnika da niko iz sudijske organizacije nije konsultovan o sadržaju izmena.

Odgovorno lice za VAR u narednom periodu biće Zdravko Čukalović,

I ono najvažnije – o sistemu i brojnu učenika u narednoj sezoni na superligaškim terenima nije bilo zvanične rasprave. Konačna odluka biće doneta, najverovatnije, u ponedeljak, kada bi Zajednica superligaša trebalo da izvlači takmičarske brojeve. 

FOTO – FSS