CILJ RUKOMETAŠA JE PLASMAN NA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU

Katalonski trener koji svojim karakterom i znanjem drži na okupu mušku seniorsku reprezentaciju i posle dve godine na klupi Srbije čini da snovi o trofejima ne deluju više toliko nestvarno.

Iako je ovog leta doneo prvu medalju, bronzu sa Mediteranskih igara, sada se sprema za još veći izazov – šampionat Sveta u Poljskoj i Švedskoj.

Čvrsto, sa obe noge na zemlji i bez previše pompeznih obećanja, Toni Đerona govorio je za sajt Rukometnog saveza Srbije o ciljevima za Svetsko prvenstvo, procesu selektiranja ali i značaju srpskog karaktera za put uspeha.

-Sve je savršeno! Pre dve godine ovde je sve počelo kada smo igrali dva meča protiv Francuske. To su lepe uspomene i svaki put kad smo ovde u Pazovi, osećamo se kao kod kuće. Ambijent je uvek fantastičan, čak i prošle godine kada situacija nije bila idealna. Vreme je lepo, igrači su spremni, motivisani za rad i jedva čekamo da započnemo takmičenje na Svetskom prvenstvu!

Veći deo tima okupio se u nedelju 25. decembra u Sportskom centru FSS, a od 1. januara priključiće im se i BomaštarNikolić i Marsenić.

-U kontaktu sam sa svim igračima, pratimo ih, gledamo sve njihove utakmice u klubovima ali je uvek lepo kada smo svi na okupu. Tokom prve nedelje fokus nam je bio da okupimo igrače, da utvrdimo neke taktičke koncepte i ono što je najvažnije da oporavimo i odmorimo igrače kojima je to najpotrebnije. Svi su došli iz klubova, neki igraju više, neki manje, te je bitno da odredimo stepen umora i potreban odmor za sve njih, kako fizički ako i psihički, da bi na pravi način bili spremni da se posvete igranju za nacionalni tim.

Nacionalna selekcija Srbije pripremaće se u Staroj Pazovi do 5. januara kada ih očekuje put u Švedsku i dve pripremne utakmice sa drugim domaćinom šampionata, 6. i 9. januara.

-Svesni smo da igramo protiv prvaka Evrope, biće to siguno teške utakmice, ali smo uvereni da je za tim najbolje da se pripremamo na taj način. Kada želiš da budeš najbolji moraš odmeravati snage sa najboljima. Te utakmice će nam dati priliku da testiramo i definišemo planove za grupnu fazu Svetskog prvenstva.  Putujemo najpre za Švedsku, potom se vraćamo za Poljsku i cilj je da se ponovo vratimo u Švedsku!

Iako je nezahvalno govoriti o ciljevima, 49-godišnji španski stručnjak jasno je definisao šta smatra uspehom na šampionatu sveta.

-Ovo Svetsko prvenstvo je drugačije jer daje priliku da se kvalifikujete za Olimpijske igre i to je naš primarni cilj! Definisan je još u 2020. godini i to se nije promenilo. Želimo da dođemo do eliminiacione faze, da igramo četvrtinu finala, jer ćemo tako moći da izborimo mesto na Olimpijskim igrama i naravno da se borimo za medalju!

Vera gospodina Đerone u njegov tim je neupitna, ali je svestan da uspeh na velikim takmičenjima zavisi od mnogobrojnih faktora.

-Ambiciozni smo, ali smo svesni svojih vrlina i mana. Znamo da ako budemo bili u punom sastavu, da smo svi zdravi, možemo da pobedimo bilo koga. Svesni smo, međutim, da prethodne godine nismo imali velika takmičenja, propustili smo prvenstvo u Egiptu zbog virusa. Iako imamo igrače koji imaju oko 30 godina, rekao bih da nam treba još malo iskustva, a baš zato će nam od velikog značaja biti dve prijateljske utakmice sa Švedskom – rekao je selektor rukometaša Srbije Toni Đerona.

FOTO: RSS