CRVENA ZVEZDA MERIDIANBET PORAŽENA U VALENSIJI

(6.12.2023) – Lošije je Crvena zvezda ušla u utakmicu – petorka sa Jagom kao plemjekerom nije donosila poene u uvodnih pet minuta. Bolomboj je otvorio utakmicu sa poenima iz reketa, ali Valensija je odgovorila sa mini serijom od 7:0 . Manjak koncentracije sa linije bacanja dodatno – Rokas je promašio oba, a Dos Santos jedno. Do prvog tajm- auta je bilo 11:5. Nije se dugo čekalo na prvi ulazak Miloša Teodosića u igru. Na pojavu bivšeg kapitena, reagovao je Stefan Jović – trojkom! Bolomboj je bio konstanta, ali Valensija je na krilima Brednona Dejvisa održavala prednost. Sferopulos je poslao Nejpira na parket,a ispostaviće se ovoga puta dobra odluka. Prvi kontakt i odmah se sjurio prema košu – zabeležio prve poene, a vrlo brzo i nove. Davidovac je trojkom potvrdio dobar nalet gostiju, ali taman kada se Crvena zvezda Meridianbet primakla na minus jedan, usledio je odgovor domaćina. Pet vezanih poena i promašaj Lazića u poslednjim sekundima. Na semaforu je pisalo 25:19.

Tobi se osmelio po prvi put na meču, a trojka je ušla kao kap. Gde je stao u prvoj, nastavio je u drugoj Šabaz Nejpir. Pogodio je “trojku”, a zatim i dvojku! Nije znao za promašaj iz igre, a u svojoj statistici je već imao devet poena. Jeste Crvena zvezda Meridianbet je igrala za nijansu bolje, ali Valensija je držala konstantnost – Džons i Odželeje su pronalazili put do koša.

Umesto novih poena, Nedović je napravio nameran faul i poslao Arosteguija na liniju bacanja. Klaver se nadovezao trojkom, a na loš napad crveno- belih Odželeje je ubacio 11 poen i po prvi put Valensiju odveo na dvocifrenu prednost. Nedović je zaustavio seriju Valensije, ali za kratko. Nova trojka Klavera, pa prodor Jovića, koji se razigrao u tim momentima i šutem iz daljine pogodio Crveno- beli su olako primali poene, odbrana je podbacila u prvom poluvremenu, dok je napad mogao i morao bolje. Da dodatno pogorša utisak Crvene zvezde, pobrinuo se Dejvis – NBA zakucavanjem! Problemima nije bio kraj, tačku na drugu deonicu je stavio Džons – pogodio je trojku i stavio pečat na odličnih prvih 20 minuta Valensiji – 56:40.

Mučila se Zvezda na početku druge deonice, uspela da zatvori rupe iz prvog poluvremena, ali za svaki poen je morala dobro da se oznoji. Korak po kora, pedalj po pedalj – smanjila je prednost. Teodosić je trojkom najavio bolju igru svog tima, Lazić i Davidovac uvećavali Zvezdin konto, a Bolomboj atraktivnim zakucavanjem upalio zvezdaše u dvorani. Probudila se nada. Valensija je brzo ušla u bonus i ponudila crveno-belima priliku za lake poene.

Vraćala se četa Janisa Sferopulosa – Rokas Gedraitis je prvo uradio lažnjak, a onda pogodio prvu trojku na meču 62:62. Za manje od osam minuta, Crvena zvezda Meridianbet je istopila prednost Valensije. Ponovo smo na delu imali priliku da vidimo koliko odbrana daje stabilnost ekipi. A, onda ono što se već godiana u Crvenoj Zvezdi dešava – manjak koncentracje. U trenutku kada je sustigla rivala, Crvena zvezda Meridianbet koncentracija je pala i Valensija ubacila novih osam poena. Ništa nije ostalo Sferopulosu nego da zatraži tajm- aut.

Četvrta deonica je dostigla vrhunac utakmice. Sve ono što smo imali priliku da vidimo u prethodnim gostovanjima crveno- belih – ponovo na delu. Istopila su crveno- beli prednost, došli do izjednačenja, ali je ponovo sve bacila u vodu, a Valensija izašla iz krize, baš kad vreme nije. Blokada očigledno traje, pobede nema, a nova prilika je za dva dana u Vitoriji, gde će Duško Ivanović sačekati bivši klub. Dva potpuno drugačija raspoloženja, Baskonija sa velikim skalpom u rukama (pobedila Fenerbahče), a Crvena zvezda sa mentalnim rastrojstvom posle jooš jedne ovakve utakmice.

U redovima pobedničkog tima su najefikasniji bili Brendon Dejvis sa 21 poenom i Semi Odželeje sa 17. Po 10 su dodali Viktor Klaver i Kris Džouns. Stefan Jović je stao na osam.

Kod Zvezde su Šabaz Nejpir i Nemanja Nedović ubacili po 14 poena, Džoel Bolomboj je dodao 12, a Miloš Teodosić je uz 11 poena imao i devet asistencija. Svi ostali u crveno-belom timu su meč okončali sa jednocifrenim učinkom.