DAN BAZIČNOG FUDBALA U ZRENJANINU

(29.9.2023) – Dan bazičnog fudbala održan je u četvrtak 28. septembra u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

U pitanju je centralna manifestacija UEFA Nedelje bazičnog fudbala koju Fudbalski savez Vojvodine tradicionalno organizuje poslednje nedelje septembra u okviru Evropske nedelje sporta Evropske komisije.

Učesnici ovogodišnje manifestacije bili su zrenjaninske škole i klubovi: OŠ “Žarko Zrenjanin”, OŠ “Servo Mihalj”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “Petar Petrović Njegoš”, OŠ “Dositej Obradović”, OŠ “Đura Jakšić”, Škola za osnovno obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju “9.maj” i ŽFK “Proleter”.

Fudbalski savez Vojvodine je za svaku od navedenih škola obezbedio rekvizite za trening (majice, lopte, markeri, čunjevi, merdevine, kapije) kako bi pomogao njihovo dalje bavljenje sportom.

Više od stotinu dece su uz trenere mlađih kategorija Fudbalskog saveza Grada Zrenjanina, koji su ih strpljivo, vešto i stručno vodili prošli kroz 8 poligona postavljenih u školskoj sali i stekli neke nove veštine.

Udruženi fudbalom promovisali su jednakost, ravnopravnost, sposobnost, poštovanje, timski rad, ljubav, radost i strast prema igri.

Podršku deci, trenerima i profesorima pružili su Fudbalski savez Srbije kao krovna organizacija, Grad Zrenjanin kao domaćin, Sportski savez grada Zrenjanina, Savez za školski sport grada Zrenjanina i Fudbalski savez grada Zrenjanina i naravno Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine, te Fudbalski savez Vojvodine kao glavni organizator manifestacije.

Treba izraziti zahvalnost i stručnoj organizaciji sudija Fudbalskog saveza grada Zrenjanina koja je predstavila deci svoju školu suđenja, uključivši decu u svoju aktivnost i na taj način im približila i taj deo fudbala u kojem nisu bili u prilici da učestvuju.

U uvodnom delu manifestacije prisutnima su se obratili u ulozi domaćina gradonačenik Zrenjanina Simo Salapura i u ulozi glavnog organizatora generalni sekretar Fudbalskog saveza Vojvodine Miodrag Cvijić. Zatim su reč dobili i promoteri događaja, poznati i uspešni Zrenjaninci, selektor ženske fudbalske reprezentacije Dragiša Zečević i futsal reprezentativac Srbije Slobodan Rajčević.

Prepuni utisaka, na kraju dana mogu se izvući i zaključci.

Dok sjaj i glamur profesionalnog fudbala često drže centralnu pozornicu, postoji ceo jedan svet gde boravi prava suština sporta: bazični fudbal.

Bazični fudbal je ulazna tačku u sport, mesto gde deca i mladi započinju svoje sportsko putovanje i na tom nivou naglasak je na razvoju osnovnih veština, sportskog duha i ljubavi prema sportu.

Na taj način se formira osnova za širi svet fudbala, od lokalnih zajednica do međunarodnih takmičenja.

Učesnici Dana bazičnog fudbala pozvali su zaljubljenike u fudbal, roditelje, trenere, volontere i sve ostale da zajedno otkriju bezbrojne priče trijumfa, strasti i predanosti koje leže u srcu ovog izvanrednog pokreta.

Kroz razumevanje, vrednovanje i podršku, svi zajedno možemo obezbediti da bazični fudbal nastavi da cveta, neguje talente, izgrađuje zajednice i inspiriše snove generacija koje dolaze.

FOTO – FUDBALSKI SAVEZ VOJVODINE