DANILOVIĆ: “I Zvezda i Partizan trebaju Evroligi”

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović, je dao opširan intervju dnevnom listu “Kurir”. Govorio je o radu saveza u vreme pandemije virusa Covid – 19, i o muškim i o ženskim selekcijama naše zemlje, o Evroligi, NBA i tako dalje. Danilovićev intervju prenosimo u celosti.

Korona virus?

” Zahvaljujući organizaciji unutar KSS, pre svega mojih saradnika, odlično smo se snašli. Lige koje su pod našom ingerencijom funkcionišu dobro. Ogromnu stvar smo napravili tako što smo pomogli velikom broju klubova obezbeđivanjem PCR testova, koji bi koštali klubove i više od 100.000 evra. Ponosan sam zbog toga, na kraju krajeva, mi smo servis.”

I muška i ženska reprezentacija na Evropskim prvenstvima?

” Uspeli smo i još jednom veliko hvala svim igračima koji su odveli Srbiju na EP. Jer, njihova uloga je bila nezahvalna. Neki od njih verovatno neće biti u timu, ali imaju veliku zahvalnost KSS i moju ličnu. Ni selektoru Igoru Kokoškovu nije lako, mora da vodi Fenerbahče i reprezentaciju, videli ste da je jednog dana bio uz klub, a drugog uz nas. I sve to zbog konflikta između FIBA i Evrolige, a meni uopšte nije jasno zašto ne može da se pronađe kompromis.”

Predolimpijski turnir krajem juna u Beogradu?

” Iskreno se nadam da će najbolji igrači da se odazovu, a znam da oni i te kako vole da igraju za reprezentaciju. Tako ćemo imati velike šanse da se plasiramo. Nažalost, ne znamo da li će biti publike i, ako je bude, u kojoj meri. Nema više neozbiljnih protivnika, sigurno je da je našoj javnosti najatraktivnija Italija. Tako bismo prvi put imali tri ekipe na Olimpijskim igrama. A tamo šta nam bog da.”

Olimpijske igre u Tokiju?

” Moći će da prisustvuju samo japanski državljani. I, kako sad stvari stoje, samo predsednik i generalni sekretar Nacionalnog olimpijskog komiteta. Niko od predsednika saveza neće biti tamo, tako da nas čekaju prilično čudne Olimpijske igre. I najtužnije. Biće neobično i ekipama, moraće u karantin, otkazani su i razni turniri.”

Nacionalni trenažni centar?

” Uz pomoć Vlade Srbije vrlo smo blizu izgradnje nacionalnog košarkaškog centra, koji bi trebalo da bude u blizini hale “Aleksandar Nikolić”. Biće to spomenik svima koji su učestvovali u tome jednog dana. Trenažni centar sa četiri-pet terena, a biće otvoren i za klubove koji nemaju svoje hale. Umesto da nekome plaćaju sto nekih jedinica, neka plaćaju Savezu 50 kako bi se samo pokrili troškovi. Treba sve da nas je sramota što već nešto takvo ne postoji. Uključujući i mene.”

Licence za učešće u Evroligi?

” Iz iskustva koje imam, a ono nije malo, nikada ne možete da bude sigurni u ono što kažu iz Evrolige. Ako je iko trebalo da dobije licencu, to je bio Partizan. Pa su je dali Prokomu, koji je naredne godine ugašen. Nisam siguran da Evroliga gaji veliku ljubav prema klubovima iz ovog regiona. Odnosno, gledam prvenstveno Srbiju, ne interesuje šta se dešava u drugim zemljama. Po svim parametrima dva kluba moraju da imaju A licencu. Po tradiciji, po igračima koji su napravili tu Evroligu, po ljudima koji su radili u FIBA, popularnosti sporta… To je minimum poštenja. Sad, da i će jedan klub imati licencu za Evroligu, drugi za Evrokup… Naravno, njih to ne interesuje, već pre svega profit.”

Evroliga – zatvoren sistem?

” Mislim da su uspeli da završe London i još jedan klub iz Francuske. Plan im je da se kroz Evrokup ulazi u Evroligu, što je u ovoj situaciji loše za naše klubove. Igranje finala Evrokupa zahteva ozbiljan budžet. Nije nimalo lako ljudima koji vode Zvezdu i Partizan.”