DE FOS IPAK NE MORA DA PLATI KAZNU ZBOG VIDE

(26.6.2023) – Holandski komentator Sird de Fos spada među popularnije novinare, posebno zbog duhovitih komentara u toku prenosa utakmica, a veliku pažnju izazvala je njegova crnohumorna šala na konto izgleda Hrvata Domagoja Vide.

Hrvatski mediji ističu da je to bila svojevrsna osveta komentatora Vidi, budući da je de Fos komentarisao 2011. meč između Dinamo Zagreba i Olimpik Liona u kojoj je francuski tim slavio 7:1, a tim rezultatom iz Lige šampiona izbačen je Ajaks. Tada je kamera uhvatila Vidu kako namiguje protivničkom igraču Gomisu nakon petog gola Liona.

Zbog tog poteza je Vida nazvan „namigujući Hrvat“ i postao je omražen u Holandiji, a onda je 10 godina kasnije stigla mala „osveta“ slavnog komentatora.

To se desilo u novembru 2021. godine u TV prenosu pre početka utakmice Bešiktaš – Ajaks (1:2) u Ligi šampiona.

Domagoj je bio kapiten Bešiktaša, kamera ga je zumirala na centru prilikom razmene klupskh zastavica sa Dušanom Tadićem, a tada je De Fos pred utakmicu koja se igrala u 18:45 rekao:

“Vida inače ne sme da igra u ovom terminu jer je previše ružan, a sada deca gledaju televiziju. Bešiktaš je zbog toga morao da plati i traži posebnu dozvolu da Vida igra”.

Tada se digla velika bura u Holandiji i Hrvatskoj, a Vida je reagovao tužbom protiv De Fosa tražeći izvinjenje i odštetu od pet hiljada evra.

Holanđanin se na sudu branio kako je samo koristio slobodu govora i sud je presudio u njegovu korist.

“Gledaocima je jasno da je komentator spornu rečenicu izrekao sa namerom da bude smešna. Ona to nije, nego je neprimerena i neukusna. Ali ipak je samo šala”, stoji u presudi.

I to odlična crnohumorna šala.

FOTO – SCREENSHOT