DECENIJA OD SREBRNIH RUKOMETAŠICA

(22.12.2023) – Ženska seniorska reprezentacija Srbije upisala se zlatnim slovima na današnji dan u istoriju srpskog sporta od osamostaljivanja osvojivši srebro na Svetskom prvenstvu održanom u Beogradu 2013.

Ne samo što su ostvarile jedan od najvećih uspeha ženskog sporta naše zemlje, već je do nedavno, publika u Beogradskoj Areni držala Svetski rekord po posećenosti.

Na putu do zlata izabranice Saše Boškovića zaustavile su raspoložene Brazilke, ali je bez obzira svetsko srebro sijalo i sija zlatnim sjaje.

Srbiju su tada predstavljale sledeće rukometašice: Katarina Krpež, Jelena Popović, Andrea Lekić, Jelena Živković, Sanja Damnjanović, Jelena Erić, Jovana Risović, Sanja Rajović, Svetlana Ognjenović, Biljana Filipović, Katarina Tomašević, Jelena Nišavić, Jovana Stojiljković, Kristina Liščević, Dragana Cvijić i Marija Lojpur.

Bilo je tu pristuno još igračica koje su bile pozivane da tokom prvenstva pomognu, ali je ovo zvaničan sastav ekipe koja je iznela najveći teret.

Tada najmlalja u reprezentaciji, a danas kapiten nove generacije srpskih rukometašica, golman Jovana Risović, sa istom emocijom evocira uspomene sa tog prvenstva.

”Ponosna sam što sam bila deo istorije srpskog ženskog rukometa. Sama pomisao i sećanje na 2013. u meni budi razne emocije. Rečima se ne može opisati ta želja u ljudima tada da dođu da nas bodre, što nas je i dovelo do Svetskog rekorda.”

”Zmajče” je i dalje tu, sa istom voljom i žarom.

”Svaki sportista želi da napreduje iz dana u dan. Sve više mislim i nadam se da možemo još lepih stvari sa reprezentacijom da ostvarimo, sada u drugačijoj ulozi nego što sam bila tada. Sada sam ja ta podrška koju sam dobijala od drugih, ali moj najveći motiv je to što sam uvek volela i voleću da igram za Srbiju.”

Od adrenalina, nije se spavalo pred najbitnije utakmice.

”Mnogo je anegdota iz tor perioda, nekih se više i ne sećam, ali jedna stvar mi je ostala u sećanju. Nismo mogle da zaspimo do pet, šest satu ujutru od uzbuđenja. Moja cimerka Jovana Stojiljković i ja smo jedno veče izašle do recepcije i videle da većina devojka ima isti problem, ali sve te stvari su gradile zajedništo i timski duh među nama koji je doneo ovu medalju.”

FOTO: RSS