DVA ZLATA ZA SRPSKE PAROVE NA STARTU INTERNACIONALNOG PRVENSTVA BEOGRADA

Srpski strelci su učešće na 47. internacionalnom prvenstvu Beograda, koje je počelo u „Bel ekspo centru“ otvorili sa dve zlatne medalje.

Pištoljem je trijumfovao tandem Zorana Arunović (Olimpik 011)/Damir Mikec (Policajac), dok su puškom najbolji bili Iva i Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813). Uz dva zlata naši takmičari su stigli i do po jednog srebra i bronze.

Duel za zlato vazdušnim pištoljem bio je srpski derbi. Jedan od najboljih miks parova planete Arunović/Mikec je za rivale imao Brankicu Zarić (Novi Sad 1790) i Duška Petrova (Kikinda).

Arunovićeva i Mikec su bili uspešniji u prvih šest serija meča i poveli sa 12:0. Međutim, Zarićeva i Petrov su korak po korak počeli da se vraćaju u meč i u dramatičnom finišu izjednačili – 14:14. Tako je o zlatu odlučivala 15. serija, u kojoj su Mikec i Arunovićeva bili precizniji i do najsjajnijeg odličja došli minimalnom pobedom 16:14.

Takmičenje miks parova je održano po olimpijskom formatu, koji će biti na snazi na OI u Parizu 2024 i svim turnirima u organizaciji kontinentalnih olimpijskih komiteta. U obe discipline održan je samo jedan meč za bronzu, a ne dve kao na takmičenjima Svetske streljačke federacije.

Duel za bronzu pištoljem obeležio je veliki preokret. U meč za treće mesto snage su odmerili tandem Jelena Todorović (Olimpik 011)/Branislav Parezanović (Policajac) i ekipa bugarskog AP Sporta. Bugarski tandem je odlično počeo, poveo 10:0, ali srpski tim je napravio veliki preokret i slavio trijumf 17:15.

Prvo zlato za Srbiju na ovogodišnjem Internacionalnom prvenstvu Beograda osvojio je mladi par pančevačkih strelaca, brat i sestra, Aleksa i Iva Rakonjac. U duel za prvo mesto ušli su sa drugog mesta iza iskusnog bugarskog tandema Tanja Rizova/Anton Rizov. U izjednačenom finalu, Pančevci su slavili sa 16:12. Bronza je otišla u Sloveniju, a osvojio ju je tim Trzina.

TEKST I FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE