ENGLESKA, DANSKA I ALBANIJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU

(18.11.2023) – Ušli smo u poslednji vikend kvalifikacija za odlazak na Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj.

U grupi H “Parken stadion” još jednom je doneo sreću fudbalskoj reprezentaciji Danske (22 boda). Domaćin je uz veliku podršku navijača u Kopenhagenu uspeo da savlada direktnog konkurenta Sloveniju 2:1 i tako se plasira na Evropsko prvenstvo. Pošto je Kazahstan pobedio San Marino, poslednje kolo i direktan okršaj Slovenije (19 bodova) i Kazahstana (18 bodova) odlučuje o drugom mestu.

U grupi C poslednje kolo takođe donosi odlučujući duel. Engleska (19 bodova) je potvrdila prvo mesto pobedom nad Maltom od 2:0, dok su Azuri protiv Severne Makedonije bili odlučni u nameri da se osvete za poraz u baražu kvalifikacija za odlazak na prethodni Mundijal u Kataru pa su slavili sa ubedljivih 5:2. U ponedeljak u Leverkuzenu o drugom mestu odlučuju Ukrajina (13 bodova) i Italija (13 bodova). U prvom duelu Azuri su pobedili 2:1 pa im je dovoljan remi.

Najuzbudljivije je definitivno u grupi E, gde je Albanija po drugi put u istoriji izborila plasman na Evropsko prvenstvo. Izabranici selektora Silivinja podelili su bodove sa domaćom selekcijom Moldavije 1:1 i sada su prvi sa 14 bodova. Posle remija u duelu Poljska – Češka 1:1, Levandovski i ortaci su otpali sa skupljenih samo 11 bodova, a u direktnom duelu o drugom mestu odlučuju Češka (12 bodova) i Moldavija (10 bodova). Albanija dočekuje Farska ostrva.