ENGLESKA ZAKONOM BLOKIRALA FUDBALSKIM KLUBOVIMA SAMOVOLJNI PRISTUP ZATVORENIM TAKMIČENJIMA

(23.2.2023) – Nijedan engleski fudbalski klub nikada neće moći da se pridruži nekom drugom takmičenju, pa tako ni Superligi, jer je to sada zakonski regulisala i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, prenose engleski mediji.

Jedna od stavki koja piše u novom zakonu koji je donet odnosi se na zabranu takmičenja klubova u takmičenjima koja ne potpadaju pod ona u nadležnosti Fudbalske asocijacije, a jedan od razloga za to je zaštita kulturnog nasleđa engleskog fudbala.

Glavni ciljevi ovog tela biće sprečavanje engleskih klubova da se priključe zatvorenim takmičenjima, za koja se proceni da štete domaćoj ligi. Cilj je i sprečavanje ponavljanja finansijskih propusta viđenih u brojnim klubovima, kao što su Beri i Maklesfild. Planira se pooštravanje uslova za nove vlasnike i direktore klubova, kako bi se zaštitili klubovi i navijači. Navijačima će biti pružena mogućnost da spreče vlasnike da menjaju ime, grb i tradicionalne boje kluba. Želimo i da obezbedimo pravednu raspodelu novca u engleskom fudbalu – prenosi saopštenje vlade BBC.

BBC podseća da je šest engleskih klubova – Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, bilo među 12 klubova koji su u aprilu 2021. godine osnovali evropsku Superligu. Engleski klubovi su posle dva dana napustili to takmičenje posle salvi kritika.

Engleska liga ostaje jedan od najvećih kulturnih izvoznih proizvoda Ujedinjenog Kraljevstva, a klubovi i lige širom sveta se modeliraju po njenom uspehu – saopštila je vlada.

Interesantno da se Premijer liga gleda u neverovatnih 188 zemalja sveta, a da u engleskim ligama nastupaju fudbaleri iz 114 zemalja.

Ipak, rečenica – sprečavanje engleskih klubova da se priključe zatvorenim takmičenjima za koja se proceni da štete domaćoj ligi –  može da se i drugačije tumači. Ukoliko engleska vlada proceni da je neko novo takmičenje dobro, onda će uslediti dozvola za učestvovanje. Ipak, poruka vlasnicima klubova je jasna – vi kao uglavnom stranci i vlasnici premijerligaša ne možete da odlučujete o tako bitnim stvarima bez dozvole države.

IZVOR: MERIDIAN SPORT