“FABRIKA ZDRAVLJA” – Cveće u svrhu zdravlja

I pored svoje primarne funcije – ukrašavanje doma, neke dekorativne sobne biljke pozitivno utiču na zdravlje čoveka. To su gerber, hrizantema, afrička ljubičica, orhideja, filadendron, drvo života, bršljan, aloe vera, lavanda i tako dalje.

Generalno, sve ove biljke, su izuzetni prečišćivači i osveživači vazduha, a proizvode i čist kiseonik, koji nam pomaže u procesu disanja. Naučni eksperimenti su pokazali da pojedine sobne biljke mogu očistiti i do 90% različitih toksičnih materija iz prostorije u kojoj se nalaze i to u roku od samo 24 sata. Kao najefikasniji prečišćivači vazduha posebno se ističu filadendron, aloe vera i sanseverija.

Pored toga što prečišćavaju i osvežavaju vazduh, ove biljke ga i oplemenjuju negativnim jonima. Tako oplemenjen vazduh utiče na vitalnost ljudskih ćelija, pa one postaju otporne na razne bolesti, kao što su migrena, alergija i astma.

Da bi ukrasne biljke imale samo pozitivni efekat po naše zdravlje, moramo voditi računa o mestu, u našem domu, gde ih postavljamo. Stručnjaci preporučuju uglove prostorija (i to severne), a nikako preblizu mestima na kojima provodimo najveći deo dana ili noći.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.