“FABRIKA ZDRAVLJA” – Đumbir

Đumbir je biljka koja potiče iz Azije i predstavlja jedan od najzastupljenijih začina na svetu. Pored široke primene u kulinarstvu, koren ove biljke, se koristi i u medicinske svrhe. Iuzetno je neobičnog oblika, ima izrazito jak, ljutkast i osvežavajući ukus (podseća na citruse).

S obzirom da u sebi ne sadrži toksične materije, potpuno je bezbedan u ljudskoj ishrani. Uljana smola (gingerol), kojom đumbir obiluje, deluje kao jak antioksidans i protivzapaljensko i upalno sredstvo. Pored gingerola koren đumbira sadrži i velike količine minerala, vitamina C i B6, magnezijuma, natrijuma, kalcijuma ali i preko 100 bioaktivnih jedinjenja, što ga preporučuje kao izrazito zdrav dodatak svakodnevnoj ishrani.

Koren đumbira je moguće naći i zdravo konzumirati u mnogim oblicima. Možete ga upotrebljavati svežeg (kao sam koren ili ceđen u kombinaciji sa drugim voćem ili povrćem), u praškastom obliku (kao začin jelima), suvog (kao osnovu za čaj u kombinaciji sa medom i limunom), u uljanom stanju (kao medikament) i tako dalje.

Benefiti đumbira po zdravlje ljudi su brojni. On jača celokupni imuni sistem čoveka, leči stomačne tegobe (nadutost, grčevi, zatvor, mučnina, povraćanje), prehladu, grip, mnoge infekcije (posebno gljivične), migrenu, astmu…

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.