“FABRIKA ZDRAVLJA” – Kašalj u doba korone

Jesen, kao prelazno godišnje doba, predstavlja period pojave respiratornih infekcija, uglavnom virusnog ili bakterijskog porekla. Kašalj je prvo upozorenje da se naši respiratorni organi bore protiv virusa i bakterija. Iako kašalj, sam po sebi, nije prijatna pojava, ovih meseci, u vreme pandemije virusa Covid – 19, predstavlja i dodatno upozorenje. Ukoliko je praćen stvaranjem gustog sekreta i otežanim disanjem, preporučuje se primena odgovarajućih supstanci i medikamenata (najbolje sirupa) koji smanjuju gustinu sekreta u plućima i tako pomažu iskašljavanje. Sa druge strane, sluz predstavlja zaštitni sloj koji oblaže disajne puteve i štiti ih od oštećenja. Usled delovanja infekcija, gustina sluzi se povećava i ona onemogućava normalan proces prečišćavanja disajnih organa, pa stvara plodno tle za pojavu raznih bolesti. Do infekcija i pojave virusa dovodi i pad opšteg imuniteta organizma pa se, u tim situacijama, preporučuje konzumiranje sastojaka za jačanje imuniteta, kao što su propolis, vitamin C i tako dalje. Propolis, svojim aktivnim sastojcima, sprečava razvoj i širenje infekcije, a zbog svog specifičnog i uvek različitog sastava, ljudski organizam, na njega, ne može postati rezistentan. Pored propolisa i uloga vitamina C po ljudsko zdravlje je značajna. Ovaj vitamin osnažuje imuni sistem, štiti ćelije od oksidativnog stresa i doprinosi smanjenju umra i iscrpljenosti.

REZIME – Pogotovo ove jeseni i zime (pandemija korona virusa), nemojte ignorisati i olako shvatati pojavu bilo koje vrste kašlja već se, na vreme, obratite svom lekaru i suzbijte problem dok ne bude kasno!

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.