“FABRIKA ZDRAVLJA” – Kinoa

Naziv Kinoa u stvar znači „drevno seme“, s obzirom da se za nju zna oko 7000 godina. Prvi put se pojavila na tlu Južne Amerike. Do danas je otkriveno preko 100 vrsta ove pseudo – žitarice. U ljudskoj ishrani se najviše koristi bela, crvena i crna. Rast popularnosti ove biljke je, i te kako, opravdan jer u sebi sadrži mnoštvo vitamina, minerala i vlakana ali i izuzetno malu količinu kalorija. Razlog zašto Kinou zovu i „majka svih zrna“ je činjenica da ona, u svom sastavu, ima svih 9 aminokiselina koje su potrebne našem organizmu, a koje ono ne može samostalno da proizvede.

Zadivljuje podatak da, samo jedna šolja ove biljke, sadrži čak 8 grama proteina i 5 grama vlakana. Ista količina sadrži samo 222 kalorije. S obzirom na ove podatke, lako je izvesti zaključak da se radi o vanredno zdravoj namirnici. Izuzetno je popularna u ishrani vegana, vegeterijanaca, šećeraša kao i kod ljudi koji žele da smanje svoju telesnu težinu. Pored navedenog, Kinoa je bogata gvožđem i antioksidansima pa se, i zbog toga, preporučuje u svakodnevnoj ishrani. Ona sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti, reguliše hipertenziju, nivo šećera u krvi, preventivno deluje na pojavu hemoroida, doprinosi zdravoj funkciji bubrega, čisti mokraćne kanale i tako dalje.

Premda, predstavlja zdravu zamenu za pirinač, kinou je najbolje jesti barenu i to celo njeno zrno. Kako ne bi izgubila na svojoj nutritivnoj vrednosti, ne treba je bariti više od 15 minuta. Tako obarena predstavlja zdrav prilog mnogim jelima, a može se jesti i kao užina, u kombinacija sa raznim salatama.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.