“FABRIKA ZDRAVLJA” – Rekreativna vožnja bicikla

Rekreativna vožnja bicikla veoma pozitivno utiče na naše zdravlje. Ona, pre svega, doprinosi gubitku viška kilograma, sticanju kondicije, dubljem snu, mlađem izgledu, podsticanju pravilnog rada creva, većoj aktivnosti moždanih ćelija, sprečavanju raznih bolesti, produženju životnog veka čoveka, boljem radu srca i tako dalje. Mnoga istraživanja stručnjaka sa eminentnih svetskih univerziteta govore sledeće:

Ako voze bicikl 20 do 30 minuta dnavno, ljudi koji pate od nesanice će mnogo brže zaspati i mnogo kvalitetnije spavati. Ova aktivnost će zaštititi kožu od štetnog dejstva UV zračenja i umanjiti znake starenja. Smanjiće vreme potrebno za varenje hrane doprinoseći boljem radu creva. Pomoći će stvaranje novih moždanih ćelija u hipotalamusu i preventivno delovati na pojavu Alchajmerove bolesti. Imune ćelije organizma će postati aktivnije i otpornije na infektivne bolesti. Naše telo će postati mnogo sposobnije u procesu regenerisanja ćelija, čime će smanjiti rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i hipertenzije. Gojazne osobe će na zdrav način gubiti kalorije, pa će postići zadovoljavajući fizički izgled, ne narušavajući zdravlje. Kapacitet pluća će sa povećati za oko 50% pa će ona, kao i drugi respiratorni organi, raditi uravnoteženije, štedeći i optimalnije koristeći kiseonik. Premda, na prvi pogled deluje kontradiktorno, vožnjom bicikla će te smanjiti umor, posebno mentalni.

Pored navedenih, očitih benefita po vaše zdravlje, vožnja bicikla vam može doprineti većem intenzitetu druženja sa prijateljima, provođenu kvalitetnijeg vremena sa porodicom, pa samim tim i mnogo boljem raspoloženju.

Vozeći bicikl smanjujete, i onako, preteranu zagađenost planete Zemlje, čime, na duge staze, doprinosite ličnom boljem zdravlju ali i boljem zdravlju čitave svetske populacije, a posebno pokoljenjima koja dolaze.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.