“FABRIKA ZDRAVLJA” – Sportovi koje devojčice biraju

Podela sportova po polovima ne postoji i ne treba da postoji. Sa druge strane, ipak je uočljivo da se devojčice, češće od dečaka, odlučuju za određene sportove. One najčešće biraju balet, ples, fitnes, ritmičku gimnastiku, klizanje, umetničko plivanje, tenis i tako dalje. Izložićemo prednosti nekolicine od navedenih sportova, kada je lepši pol u pitanju.

Balet će pomoći devojčicama da razviju koordinaciju pokreta, da imaju pravilno držanje leđa kao i da steknu osećaj za ritam i muziku.

Bavljenje plesom, kao i baletom, donosi gotovo iste benefite po najmlađu žensu populaciju.

Fitnes za devojčice postoji od skoro. Programi se sastavljaju dugo i pažljivo, s obzirom na uzrast polaznika. Treninzi uključuju razne rekvizite (lopte, vijače, stepere, balansere…), koji povoljno utiču na gipkost, spretnost, pozitivan odnos prema životu, sticanje radnih sposobnosti i buđenje vedrog duha.

Iako klizanjem mogu da se bave najviše pola godine, ono se svesrdno preporučuje devojčicama. Kako je interesovanje za bavljenje ovim sportom kod nas raslo, tako smo prihvatali razne evropske trendove i novitete u vidu formiranja tzv. „rekreativnih grupa devojčica“. U okviru njih, one mogu, pored treninga, da se kvalitetno druže i zabavljaju.

Premda zahteva veće angažovanje roditelja, umetničko plivanje je izuzetno zdrav sport za uzrast o kome govorimo jer predstavlja skladan spoj plivanja, ronjenja, gimnastike i plesa. Takav način treninga podspešuje sveobuhvatan telesni razvoj.

Uzlazna popularnost tenisa u našoj zemlji doprinela je želji sve većeg broja devojčica da se njime bave. Svakako je zdravo baviti se i ovim sportom ali ne pre 5. pa čak i 8. godine života, smatraju stručnjaci. Neophodna je određena zrelost tela, kako bi se ono ravnomerno razvijalo pod uticajem teniskih treninga, dodaju oni.

Savet roditeljima – Kojim god sportom da se bavi vaše dete, tokom puberteta, podržite ga u toj aktivnosti. Bez obzira na postignute rezultate, ono ima velike šanse da se razvije u psihički i fizički zdravu individuu.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.